0 bodů
289 zobrazení
v kategorii Finance podnikání

Může mi prosím někdo napsat ve 2 - 3 větách o co jde? To si ukládám peníze a na důchod je dostanu ? Nebo jak to funguje? Děkuji

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

5 reakce

0 bodů

Já si platím čtyři roky 500 měsíčně a příští rok mi vyplatí(pokud budu chtít) naspořenou částku + výnosy + státní příspěvky.

Zapoměl jsem dodat, že jsem šetřím od 55 roku věku, docela pozdě, ale na trhu nebylo v tu nic výhodného.



0 bodů
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Ano, ukládáš si peníze na důchod. Může ti přispívat zaměstnavatel, mohou se ti snížit daně. K částce, kterou ukládáš ti přibývá státní příspěvek. A také výnosy fondu, pojišťovny, kde máš účet.
Po dosažení určitého věku peníze můžeš buď vybrat nebo si nechávat vyplácet rentu. Ta je však zanedbatelná, spíše srandovní.
Když mi vypršela smluvní doba, peníze jsem vybrala a rozdělila. Část jsem si převedla na svůj běžný účet k použití a z druhé části jsem zahájila nové důchodové pojištění, ale na 5 let. Po pěti letech jsem toto udělala znovu. Peníze jsou tam v bezpečí a státní příspěvek není zanedbatelný. Výnosy jsou srandovní.
Žiju z důchodu a větší věci si pořizuji právě z důchodového pojištění. Protože jsem všechno, před odchodem do důchodu, koupila nové, tak současně dosluhuje televize, pračka, gauč, koberce. Nové si mohu dovolit jen proto, že jsem důchodové pojištění měla včas založené.

0 bodů
mama Pokročilý (1.2k bodů)

Záleží, jak si ukládáte, jaká byla smlouva a datum uzavření smlouvy. Jak píše Barbakan, lze po 10 letech dostat naspořenou částku, nebo ji budete dostávat měsíčně až k důchodu, podle uzavřené smlouvy. Mně připojištění k důchodu platil zaměstnavatel a po 10 letech jsem dostala celou částku naráz.

–1 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)
Upraveno arygnoc

penzijné poistenie a pripoistenie je spôsob získavania peňazí štátu od občanov pod prísľubom služby v budúcnosti - vyplácanie dôchodku.

stačí sa troška zamyslieť a človek zistí, že je to vlastne podvod:
spočítajte i, koľko peňazí do poistenia dáte (vy i váš zamestnávateľ, lebotie peniaze musíte vyprodukovať vy), koľko sa asi dožijete, koľko asi dostanete (na všetko sú tabuľky).
neustále sa menia podmienky dôchodkov (vyplácania, veková hranica, odpracované roky [teda doba poistenia], sila meny [prípadne i mena]...).

ja keď som sa narodil, mal som odísť do dôchodku vo veku 60 rokov.
po rôznych režimoch a vládach sa dnes hranica posunula na 64 rokov a 4 mesiace.
keď som sa narodil, stačilo 25 rokov poisťovacieho obdobia, do ktorého sa započítavala i služba v armáde a doba štúdia po 18, roku veku (ako to je dnes, netuším, ale pomaly začnem zisťovať), dnes potrebujem byť poistený 35 rokov (neviem naisto, ako hovorím, nezisťoval som podrobnosti).

podľa mňa sa jedná o nekorektné, ba priam podvodné jednanie štátu.
starí rodičia a rodičia ma naučili si na starobu šporiť.

nakoľko peniaze strácajú hodnotu, je lepšie za ne nakúpiť komoditu trvalej hodnoty (drahé kovy, drahé kamene, prípadné iná dlhodobá istá investícia).

podľa toho som sa zariadil, lebo neočakávam, že dôchodok od štátu pokryje moje potreby tak, aby som si mohol zachovať po zbytok života štandard, na ktorý som si zvykol (nech si pod tým predstavujete čokoľvek).

(smoking)

resumé:
dávate peniaze štátu pod pomienkou, že raz (v starobe) vám ich vyplatí.
peniaze dostanete, ale rozhodne nie toľko, koľko ste tam dali (leda by ste žili nejakých 200 rokov).

image


Související témata

0 bodů
9 odpovědí 636 zobrazení
+3 bodů
2 odpovědí 162 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 471 zobrazení
0 bodů
1 reakce 633 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 2.6k zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 219 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 939 zobrazení
19.4.2016 v kategorii Ostatní Zuzana Polová
0 bodů
3 odpovědí 886 zobrazení
0 bodů
8 odpovědí 2.0k zobrazení
0 bodů
7 odpovědí 1.3k zobrazení
...