0 bodů
305 zobrazení
v kategorii Multimédia a hry

Proč vznikne? Mám s tím problémy

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

+1 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Špatná expozice (snímek je přeexponován).
A jak tomu zabránit?
Otázka je, čím fotíš - některé foťáky mají k dispozici histogram v reálném čase a plně manuální režim expozice.
Jiné foťáky (typicky automaty) nemají ani histogram (tedy potenciální přepal předem nezjistíš) a ani manuální režim pro korekci expozice.
V prvním případě stačí se naučit foťák ovládat.
Ve druhém případě se, holt, musíš naučit fotit - třeba focení velkých rozdílů osvětlení digitály nezvládají (nemají tak velký dynamický rozsah, jako analogy), takže se musíš naučit volit scénu tak, aby tam nebyly... Do jisté míry ti může pomoct korekce expozice (EV) - tím můžeš zrušit přepaly za cenu podexponování tmavších částí foceného objektu (což už pak lze korigovat při zpracování fotky v počítači).



+1 bodů

nesprávným nastavením kombinace clony a času
automatika tak reaguje na scénu s příliš velkou dynamikou (rozdíly mezi světly a stíny, typicky v protisvětle, osoby ve stínu proti bloze nebo v místnosti proti oknu), když je měřící bod namířen do tmavější části scény (na popředí, o které ale právě zpravidla jde)

protože fotoaparát má poměrně malou dynamiku (myslím že tisíckrát menší než lidské oko), tak mu nezbývá buď udělat fotku tmavší (světlé plochy jsou přirozené a tmavé černé s nerozeznatelnými detaily) nebo světlejší (pak jsou detaily ve stínu zřetelné, ale světlé plochy vymyté)

obecně je lepší udělat fotku tmavší, protože v těch tmavých plochách informace je a dá se pak v PC vyladitt, zatímco na světlé fotce ve vymytých plochách nenajdete v pc prostě nic, leda tam ve fotošopu prdnout z jiné fotky nějaký nebe apod.

dá se udělat jakýsi kompromis, tedy když na foťáku nastvíte měření expozice průměrováním celé plochy nebo nejlíp průměrováním s preferencí středu, tedy neměřit expozici v jediném bodě ... ale u levných foťáků a mobilů to nejde, tam se dá někdy zaměřit někam na průměr mezi popředím a oblohou, namáčknout napůl a pak přesunout záběr a domáčknout, jenže když se namáčknutím zároveň měří i zaostření, tak to je docela honička

takže doporučuju udělat tmavší fotku a pak ji dotáhnout v PC nebo - a to je kam se chci dostat - udělat tři fotky stejné scény s různým nastavením a pak je složit do jedné tzv. HDR technikou (high dynamic range), což pokud na tohle foťák nemá aspoň poloautomatiku (tzv. bracketing a sériové snímání) dělat ručně je dost otrava a výsledky za to nestojí

jo a pak taky samozřejmě nastavit EV na nějaké minus (zpravidla stačí -0,7) nebo použít šedý filtr (ND = neutral density), při focení proti obloze bokem (kolmo nebo šikmo) ke slunci taky pomůže polarizační filtr



Související témata

+1 bodů
3 odpovědí 90 zobrazení
13.7.2015 v kategorii Mobily krk
0 bodů
3 odpovědí 430 zobrazení
9.7.2014 v kategorii Ostatní Janek
+3 bodů
4 odpovědí 250 zobrazení
+1 bodů
2 odpovědí 335 zobrazení
18.8.2015 v kategorii Zvířata Lenung
0 bodů
3 odpovědí 151 zobrazení
+2 bodů
3 odpovědí 806 zobrazení
26.8.2015 v kategorii Zdraví, krása Štěpánek
0 bodů
3 odpovědí 751 zobrazení
21.12.2014 v kategorii Zdraví, krása Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
0 odpovědí 274 zobrazení
+2 bodů
3 odpovědí 227 zobrazení
...