0 bodů
187 zobrazení
v kategorii Ostatní

Proč se stavěli? To se v nich bydlelo?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

4 reakce

+1 bodů

Upraveno

Podľa historických záznamov a archeologických výzkumov išlo o hrobky panovníkov a ich rodinných príslušníkov, aj keď sem tam si takúto, ale menšiu, hrobku nechal postaviť aj niektorý z najvyšších úradníkov.
Pôvodne to boli len akési mohyly nad hrobmi, neskôr hranaté stavby s hrobkou - mastáby, ktoré neskôr prechádzali do stupňovitej pyramídy (Džóser). Pôvodne boli orientované podľa hviezd, no neskôr zmenou náboženstva sa začali orientovať podľa slnka a ako symbol bohatstva a moci boli tieto pyramídy pokryté kamennými doskami tak, že vytvárali hladké štvorboké ihlany. Čo zjavne malo náboženský význam.
Samotný tvar pyramídy, je vlastne štylizovaný tvar pôvodnej mohyly v tvare pahorku vyrastajúceho z ničoho ako symbolu vzniku života a znovuzrodenia.
Súčasne boli hrobkou a pokladnicou mrtveho faraóna.

nejaké krátke bla-bla-bla má *teta Wiki a viac si môžte pozrieť pomocou vyhľadávača *pyramída v Gize**



0 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Ne - šlo o hrobky.
Aspoň pokud víme...
:o

0 bodů
mama Pokročilý (1.2k bodů)

Něco nás učili ve škole o hrobkách Faraonů. Kdo byl v Egyptě jistě viděl údolí králů a královen, pyramidy sfingu a jiné monumenty. Myslím, že za tím bylo ještě něco jiného, ale chce to číst nějaké knihy, které se to snaží objasnit. Zkuste knihu: "Bohové, hroby a učenci". Ono jsou věci mezi nebem a zemí...... (nod)

0 bodů
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Ve starověku Egypťané připisovali velkou důležitost "posmrtnému životu" a celý život šetřili na zaopatření po smrti. Šetřili na balzamování, na nákladné rakve a taky na hrobky, které byly postaveny ve městě mrtvých a byly nákladněji zařízené, než jejich obydlí za života. Samozřejmě, faraon - jejich žijící bůh - musel mít jen to nejlepší a právě pro ně a jejich významné manželky se budovaly pyramidy, k nimž patřila celá řada dalších objektů.



Související témata

0 bodů
1 reakce 1.5k zobrazení
+3 bodů
1 reakce 215 zobrazení
3.1.2016 v kategorii Ostatní aduš
0 bodů
6 odpovědí 230 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 763 zobrazení
4.8.2014 v kategorii Ostatní Škach Oldřich
0 bodů
4 odpovědí 170 zobrazení
6.6.2014 v kategorii Ostatní Alča
0 bodů
3 odpovědí 180 zobrazení
0 bodů
1 reakce 468 zobrazení
5.3.2018 v kategorii Ostatní Marcel
0 bodů
1 reakce 1.4k zobrazení
+3 bodů
2 odpovědí 548 zobrazení
+1 bodů
2 odpovědí 727 zobrazení
...