0 bodů
238 zobrazení
v kategorii Rostliny, zahrada mowla Domácí (2.9k bodů)

Ahojte - houbaři...
Včera jsem byl posbírat trochu lesní úrody a narazil jsem (bohužel bez foťáku, takže nemám obrázky) na jeden podivný hřib smrkový a dva podivné hřiby borové.
Ani jeden z nich nebyl mladou plodnicí (kdy vybarvení ještě neodpovídá ´dospělé´).
A všechny tři byly hořké ´jak sfiňa´, jako hřib žlučový (naprosto neodpovídalo zbarvení a ani delší - ´vypouklé´, výtrusnice).


Nepotkali jste se někdo s podobnou anomálií? A nebo - může docházet k takovému křížení druhů? - běžných ´hořčáků´ tam bylo ´neurekom´...

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

1 reakce

0 bodů
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Podobnou anomálii jsem sice nenašla, ale mám doplňující otázku : jak tě napadlo vůbec ty hřiby ochutnávat, když jsi je identifikoval jako hřib smrkový a borový? Děláš to běžně, že ochutnáváš i hřibovité houby? Nedivila bych se, kdyby to byly holubinky, tam se dá jedlost/nejedlost odhalit ochutnáním, ale hřiby? Jinak ti musím sdělit, žes tu zatraceně chyběl, tedy hlavně tvoje odpovědi :)

mowla Domácí (2.9k bodů)

Ochutnávám jen tak - nahodile, spíš proto, že mám rád chuť hub. Nejde ani tak o ochutnávání, jako spíš ´pochutnávání´.
Ale včera mne teda fakt málem ´šlehlo´ - přerovnat košíček, ochutnat všechny hříbky...
(headbang)
Holubinky neochutnávám, ty mám rád až ve smaženici nebo omáčce, syrové nejsou nic moc...

mowla Domácí (2.9k bodů)

Jo - a kde jsem chyběl? - copak se tu dělo?

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Nejspíš ti napíšu zítra do privátní pošty jinde :).
Znáš škvarečky z holubinek? Já je jen zkouším, jestli nepálí na jazyku a pak to stejně vyplivnu, ale holubinky rostou i když nejsou skoro žádné jiné houby, pak je taková ňamka skoro vzácnost.

mowla Domácí (2.9k bodů)

OK.
Holubinky sbírám - už jen podušené jsou vynikající - ale syrové fakt nic moc.
Škvarečky ale neznám - napiš ´recept´.
:o

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Holubinky očistit, stáhnout "potah" z kloboučku a nakrájet na kostičky ( i nohy ). Hodit na rozpálené sádlo a smažit do zlatova. Nejdůležitější je osolit až hotové, jinak pustí vodu a bude z toho rozblemcanina. Kdysi se nám na dovolené smáli, že sbíráme prašivky a pak nám to skoro všechno sežrali...:D

mowla Domácí (2.9k bodů)

Aha - tak tohle znám - jen nevím, že se tomu říká škvarečky...
:o
A jo - ty "prašivky" znám taky.
Mám kámoše na středním Slovensku, na rozhraní Nízkých Tater a Rudohoria - oni tam sbírají jen praváky - i nad babkami a sucháči se ošklíbají.
A když jsem tam byl ´na houby´ poprvé, nic zlého netuše jsem nasbíral i holubinky na praženicu.
No - dovolili mi je podusit a i sníst.
Pak několik hodin počkali - co to se mnou udělá - a pak jedli praženicu studenou (a jek jim ´jela´)...
:D

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Když jsem začala jezdit na chalupu, místní taky znali jen pár nejznámějších hub a zbytek byly prašivky. Já se tenkrát dokonce připravila k mykologickým zkouškám, protože po čase jsem získala takovou důvěru, že jsem držela "osud" vesničanů v rukách. Chodili za mnou s košíky a co jsem jim tam nechala, s důvěrou konzumovali. Na zkoušky jsem nakonec nešla, ale k něčemu dobré to určitě bylo... :)

mowla Domácí (2.9k bodů)

Tady ten kámoš se nechtěl nechat zahanbit (tím, že já holubinky a jiné "prašivky" znám), takže se je naučil taky - a když se ´nikdo nekouká´, sbírá je taky.
Ale je fakt, že tam roste takové množství hřibů, že na sbírání ´méně kvalitních´ hub není prostor - už i tak musíme tak co hodina jít vyprázdnit košíky k autu...





Související témata

0 bodů
3 odpovědí 207 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 144 zobrazení
5.8.2014 v kategorii Rostliny, zahrada Petrák Martin
...