0 bodů
4.3k zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

+1 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Mleté maso s obsahem soli větším, než 1 %, případně s dalšími ´vylepšovadly´ - přečti si složení konkrétního produktu...



+1 bodů
ellcupakabra Registrovaný (970 bodů)

Jedná se o výrobu masných výrobků (salámy, párky, klobásy, uzené maso, atd.). První fází je tzv. mělnění a míchání. tvoří se homogenní hmota, která se skládá ze dvou složek: první je homogenní, tzv. spojka a druhá je makroskopická, tzv. vložka (maso, tuk). Dochází k tvorbě pevné struktury salámu (síť příčných vazeb). Celý proces se provádí pomocí řezaček nebo kutrů a jeho součástí může být i přidání šupinek ledu nebo mělnění masa. Poté se hmota solí. Maso se naloží do láku (až několik týdnů) nebo se sůl (2 - 3% roztok NaCl) vstřikuje do masa. Solení je důležité pro chuť a trvanlivost masných výrobků.

zdroj teta wiki ...>>> http://cs.wikipedia.org/wiki/Maso

Mělněné maso

V prodeji často nacházíme balený výrobek označený jako „mělněné maso“, spotřebitelé se nad názvem pozastavují, protože předpokládají, že jde o „obyčejné“ mleté maso.

V legislativě je „mleté maso“ definováno jako vykostěné maso, které bylo rozmělněno a obsahuje méně než 1 % soli. Když však je do výrobku přidáno více soli nebo kyselina askorbová jako stabilizátor barvy nebo jiná přísada, nelze už výrobek označit termínem „mleté maso“. V tom případě už je výrobek zařazen do skupiny „masný polotovar“, a jako obchodní název se použije např. „Mělněné maso“ nebo jiný vhodný termín. Využití výrobku je v zásadě stejné jako v případě mletého masa. Přísady jsou na obale uvedeny v rámci údaje „Složení výrobku“. (sk)

Zdroj AZ slovnik spotrebitele ...>>>> http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92460.aspx

☢ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☢


Související témata

0 bodů
3 odpovědí 465 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 664 zobrazení
+3 bodů
2 odpovědí 699 zobrazení
3.10.2015 v kategorii Vaření, jídlo Mates
+1 bodů
3 odpovědí 334 zobrazení
+1 bodů
1 reakce 163 zobrazení
7.8.2015 v kategorii Vaření, jídlo Tomas
0 bodů
3 odpovědí 148 zobrazení
6.8.2014 v kategorii Vaření, jídlo Věra Tichá
+2 bodů
4 odpovědí 333 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 284 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 204 zobrazení
26.7.2016 v kategorii Vaření, jídlo Lucie Černá
...