0 bodů
745 zobrazení
v kategorii Rostliny, zahrada

Mám u baráku záhon a napadlo mě něco zasadit. Vyjde pěstování levněji? Nebo se s tím člověk dělá a ve výsledku to vyjde stejně jako když si to koupí?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

12 reakce

+2 bodů
boruvka Registrovaný (403 bodů)

Záleží, jak velký ten záhon máte. Oplatí se zasadit česnek. Před zimou ho zasadíte, na jaře jednou plytce okopete a pak už jen občas ručně vytrháte větší plevel. V době sucha v květnu dobře zalijete a pak podle odrůdy v termínu vyryjete.

Můžete si vypěstovat 2 sklizně kopru, nebo špenátu, ale je třeba zalévat. Nebo vysadit rajčata a ve volném prostoru zasadit kopr a na okraj záhonu špenát. Obojí se při sklizni vytrhává, takže rajčatům to neublíží. V rohu záhonu můžete mít trvale i libeček, nebo meduňku.

Já do záhonu s vysazenými rajčaty po okrajích vysadím předpěstované okurky nakladačky a až jich už mám dost na zavaření, tak rostliny vytrhám. Vysazuji tam i naťovou petrželku a celer.

Cibule se sadit moc neoplatí, mrkev také ne.



+2 bodů
ježura Registrovaný (35 bodů)

Jeden záhon (pokud není velký) je opravdu málo.Ale i tak se dá něco vypěstovat.Přidám pár nápadů k tomu,co poradili ostatní.Jeden řádek branbor,po vykopání můžete nasadit další,které ještě vyrostou.Hrášek je možno naset až třikrát za sezonu.Cibule je nejlepší zimní,sází se na podzim stejně jako česnek.V březnu zelená nať,dřív se sklízí.Pár gigantů (velké kedlubny).Šťavnatější,nedrevnatí jako ty malé,navíc je z nich výborné zelí.Kořenová zelenina se moc nevyplatí.Jeden až dva kratičké řádky semínek mrkve smíchamých s ředkvičkami se uplatní.Ředkvičky vyrostou první,mrkev se potom nemusí protrhávat.

Jestli se pětování vyplatí?Čas a práce se nesmí počítat,přísadu je možné vypěstovat doma.Sebekvalitnější koupené rajče či paprika se chutí a vůní domácím nevyrvná.

+1 bodů
vincek Registrovaný (68 bodů)
Upraveno vincek

Na tom jednom záhonu se oplatí jenom něco rychle rostoucího na okamžitou spotřebu. Ředkvičky, salát, hrášek, pár mrkví a petržel na nať.
Pokud Vám to nesežerou slimáci nebo okolojdoucí.
A cibule, kořenová zelenina, zelí, kapusta a další z tak malé plochy není na uskladnění, stejně byste dokupovali.

Vlastní chutná úplně jinak! A ještě lépe sousedovo.

Pokud koupíte kvalitnější zeminu, hnojiva, postřiky, semena a pod, spočítáte náklady na vodu, práci, ohnutá záda a další radosti, tak je výhodnější si vybírat a kupovat stále čerstvé kvalitní plody práce jiných. Jen ten pocit vlastního bude chybět.

0 bodů

počítám, že jediné, co vyjde výrazně levněji, je špenát a česnek
možná květák, ale ten málokdy vyjde
a pak samozřejmě bylinky, ale na ty nemusí být záhon

0 bodů
suzymon Registrovaný (158 bodů)

Na zahrádce se to určitě vyplatí. Na jednom záhoně před barákem zase ne. Mám také baráček a zahrádku k tomu. Ale ne jeden záhon PŘED barákem. A čí je to pozemek? Ten záhon před barákem? Před barák si většinou lidé sází květiny, aby to bylo nějak hezké a upravené. Vede tam chodník, a je tam malinké místo od baráku k baráku, nebo jak to tam máte? Tato otázka je dost těžká na dobrou radu. Pokud máte kousek půdy před barákem, kudy chodí cizí lidé, dejte si tam kytky, nebo petržel. Když si tam vysadíte třeba rajčata a budou kolem chodit cizí lidé, tak to nemá smysl. Sklidí to oni, ne Vy.



Související témata

0 bodů
1 reakce 477 zobrazení
+1 bodů
2 odpovědí 293 zobrazení
+2 bodů
3 odpovědí 364 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 1.1k zobrazení
0 bodů
1 reakce 427 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 879 zobrazení
+2 bodů
3 odpovědí 980 zobrazení
+1 bodů
0 odpovědí 178 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 5.2k zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 385 zobrazení
...