0 bodů
613 zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo

Já myslela že je účelem maso co nejrychleji prodat dokavaď je nejčerstvější ne? Tak proč ho nechávat vyvěsit. Co to s ním udělá?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

3 reakce

+2 bodů
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Maso musí dozrát, "usadit se" Měla jsem tátu řezníka a ten šílel, když kdekoliv u řezníka viděl krev nebo vodu. Říkal, že za první republiky visela roštěná 6-8 týdnu v chladírně. A když přišla kontrola, bez pozdravu nejprve běžela do chladírny, jesli někde v koutě nestojí kýbl s vodou. Visící maso dokázalo tu vodu ze vzduchu absorbovat. Maso muselo dozrát v suchu a chladnu. Jo a to ještě chladírny byly na led, na proud ještě nikdo nevymyslel. A přesto maso ihned neprodávali. (nod) Můj bratr, mlynář, mi jednou dovezl pytel kvalitní mouky. Dostala jsem příkaz, ať ji nechám půl roku stát, než ji začnu používat. Že musí uzrát, sednout. Dnes, když koupím mouku, se divím, že nejde zahustit omáčka.


Upraveno

Proboha, jen ať to nečte arygnoc, toho by trefil šlak, kdyby si přečetl, že i ty zahušťuješ moukou. (rofl)

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

arygnoc už se vyvztekal na mně :D

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

(giggle)

(smoking)

image
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Sypu se popelem, ale zahušťovala jsem, zahušťuji a zahušťovat moukou budu po celý svůj život. Taková jsem já! (think)



+2 bodů

To jsem vyčetl u tetičky : Zrání masa je soubor biochemických procesů probíhající ve svalové tkáni jatečných zvířat po porážce zvířete. Navazuje na posmrtnou ztuhlost (rigor mortis). Během zrání masa dochází k řadě změn v mase, které mají za následek změnu senzorických vlastností masa. Po rigoru dochází k mírnému vzestupu pH, dále k postupné proteolýze myofibril, což se projeví zkřehkčením masa. Rovněž dochází ke změnám v myoglobinu. Doba potřebná k uzrání masa aby získalo potřebné organoleptické vlastnosti závisí na teplotě, druhu zvířete, obsahu glykogenu a ph masa po poražení. Pro vepřové trvá doba zrání při chladničkových teplotách jeden týden, u hovězího masa 1-4 týdny.

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Taky už jsem přemýšlela o tom, jestli u jatečních zvířat dochází k rigor mortis a jak se s tím řezník vypořádá. Jak je to u domácí zabijačky? Tam se přece maso zpracuje hned po porážce.

Bred Domácí (4.3k bodů)

U domácí zabíjačky nestačí k posmrtné ztuhlosti dojít. Tam se celé zvíře zpracuje dříve, než stačí ztuhnout.

0 bodů
Bred Domácí (4.3k bodů)

Kvalita pověstného argentinského hovězího neni způsobena jen krmením, ale hlavně tím, že při přepravě lodí, stačí vyvěšené maso perfektně dozrát.

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Možná je to teď jinak, ale v 80. letech jsem se pracovně účastnila vybudování argentinské restaurace Pampa v Praze a hovězí maso bylo přiváženo letecky. Byla to totiž jediná restaurace v Praze, kde se argentinské hovězí podávalo.



Související témata

0 bodů
3 odpovědí 1.3k zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 859 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 1.2k zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 143 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 189 zobrazení
0 bodů
1 reakce 222 zobrazení
26.4.2019 v kategorii Zvířata budkarka
0 bodů
2 odpovědí 284 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 204 zobrazení
26.7.2016 v kategorii Vaření, jídlo Lucie Černá
0 bodů
5 odpovědí 14.5k zobrazení
+3 bodů
2 odpovědí 131 zobrazení
28.9.2015 v kategorii Vaření, jídlo Štěpka
...