0 bodů
4.2k zobrazení
v kategorii Rostliny, zahrada mama Pokročilý (1.2k bodů)

Máme na zahradě rok a půl zasazenou meruňku od zahradníka. Jenže ji potřebujeme přesadit na jiné místo v zahradě. Už máme připravenu díru, jen se bojím, že nám přes zimu vymrzne. Máte někdo zkušenost s meruňkou? Neradi bychom o ni přišli.

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

4 reakce

+3 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Meruňka je ´háklivka´ (aspoň ta, kterou jsem měl na Valašsku... :o ) - já bych ji přesadil až před jarem.

mama Pokročilý (1.2k bodů)

Ano jsou kraje s drsnějším podnebím, tak chápu obavy. Jen jestli už nebude do jara meruňka příliš velká. No budeme se snažit to přesazení zjara zvládnout. Ještě nevím, kolik nechat balu na kořenech a co když bal opadá, oddrolí se? Nebo pod bal dát látku a přenést, stále koumáme, jak to udělat, aby se meruňka nepoškodila.

mowla Domácí (2.9k bodů)

Do jara už nevyroste, za ´chvíli´ končí vegetační období...
:o
Bal přenést samozřejmě co největší (klidně jej před přenášením obalte pytlovinou a nechte ji tam, juta pro kořeny není žádnou překážkou) a po přesazení je potřeba ji hodně zalévat (v závislosti na typu půdy) a ostříhat korunu (než nasadí pupeny).

mama Pokročilý (1.2k bodů)

mopwlíku, tak to je dobrá zpráva, že stromek přes zimu moc nevyroste, díky, necháme to tedy na jaro. A ještě zjara, kdy? Který měsíc je nejvhodnější, nebo čím se řídit?

mowla Domácí (2.9k bodů)

Podle počasí...
Kde ten stromek (zahradu) máš?

mama Pokročilý (1.2k bodů)

na severním svahu...

mowla Domácí (2.9k bodů)

Na severním svahu Eigeru a nebo Turoldu?
:D
Prostě - jakmile rozmrznutí půdy dovolí vykopání meruňky, je ten správný čas...
:o

mama Pokročilý (1.2k bodů)

Mowlíku, néééé, kousek západně od Prahy...(giggle)

mowla Domácí (2.9k bodů)

:D
Jasně - takže pokud nejde o ´mrazový ďolík´, odhaduju vhodný čas tak na konec února - ale záleží na aktuální zimě, samozřejmě.

mama Pokročilý (1.2k bodů)

Dobře, mowlíku a díky. Necháme to na jaro. Až to bude aktuální, tak se zase ještě raději zeptám...

mowla Domácí (2.9k bodů)

Jasně...
(rofl)



+1 bodů

Vždy je lépe vysazovat stromky na jaře. O vymrznutí neměj strach, musíš však půdu i v okolí řádně několikrát před zimou prolít.

mama Pokročilý (1.2k bodů)

Už to tak dopadne, že se přesadí až na jaře, díky.

+1 bodů
boruvka Registrovaný (403 bodů)

Já bych meruňku přesadila nyní na podzim. Stromek na jaře využije lépe vláhu z tajícího sněhu. Pokud jí přesadíte na jaře, tak musíte několikrát dát stromku vydatnou zálivku. Osobně jsem přesazovala 2letou meruňku v říjnu. Vykopanou, s dostatečným balem jsem zasadila do připravené jámy a vydatně zalila. Je dobré ještě prázdnou jámu vylít vodou, dát stromek, trochu zahrnout zeminou, opět zalít, dosypat zeminu a opět zalít. Vlastní zkušenost. Stromek se krásně ujal a měl letos i plody.

mama Pokročilý (1.2k bodů)

borůvko, je to dilema. My jsme dvakrát koupili stromeček švestku, také u zahradníka a obě přes zimu zmrzly. Meruňku jsme vysadili do závětří, kde na ni nefouká a je na sluníčku. Jenže ji chci přesadit na místo, kde právě odešly ty dvě švestičky. Jsme z toho bezradní, protože se krásně chytla, vyrostla a máme o ni strach.

boruvka Registrovaný (403 bodů)

U švestek jsou 2 možnosti, proč se neujaly. Stromky mohli trpět suchem již před prodejem. Nejčastěji se to stává u stromků které jsou vykopány (vyorány) a u prodejců jsou kořeny pouze přihrnuty zeminou. Švestky vám pravděpodobně nezmrzly, ale nebyly dostatečně po výsadbě před příchodem mrazů dostatečně zalité. Já u zakoupených stromků před výsadbou upravuji kořeny, abych podpořila růst nových kořenů. Do jámy dávám kvalitní kompostovou zeminu a po výsadbě vydatně stromky zaliji. Také jsem měla zasazenou meruňku kde překážela, je přesazená na severní stranu, krásně se ujala a už rodí. Rozhodnutí kdy jí přesadit ponechám na vás, já vše přesazuji na podzim, kdy stromky a keře mají už opadané listí.

Borůvko, potřebuji přesadit švestku asi 6 let starou, kterou vysadil původní majitel zahrádky do malého prostoru. Píšete přesadit na podzim po opadu listí. Je už skoro konec října, listy jsou stále na stromě. Není už na přesazování starší švestky pozdě? Když bych ji přesadila brzo na jaře, bude švestka ještě ten rok plodit? Kvete mi brzo zjara.

Když ji přesadíš až na jaře, příští rok plodit nebude. Strom se musí ještě do mrazů dobře zakořenit a na jaře pak pokvete a poroste. Starší stromy je lepší přesazovat na podzim u mladých je to jedno.

boruvka Registrovaný (403 bodů)

Je to doopravdy tak nutné jí přesadit? Stromek bude mít už velký kořenový systém, bude se hůře vykopávat, aby se co nejméně poškodil. Záleží i na jaké podnoži je naroubovaná. Přesazovat už můžete nyní, velmi dobře zalijte. Do vykopané jámy pro stromek nalijte vodu, stromek zasaďte a opět zalijte. Denní mrazy zatím nehlásí, tak stromek za 2 týdny zalijte. Já bych stromek hnojila až příští rok, dávám podzimní hnojivo. Měla by příští rok mít plody. Na podzim přesazený využije na jaře zimní vláhu, na jaře přesazený se musí zalévat, aby dobře zakořenil.

U nás už dnes bylo na nule, ale přízemních nočních mrazíků se neboj. Zem bude ještě dlouho prohřátá, tak přesazovat můžeš.

Děkuji všem za radu. Švestku přesadím teď, dobře ji zaliju, tak snad se chytne a příští rok se dočkám i úrody.

+1 bodů

Teoreticky by se meruňky, jako všechny teplomilné peckoviny, měli sázet na jaře. Je na vás, kdy to uděláte. Zálivku po nasázení ano, ale nepřehánět. Kořeny ke svému růstu potřebují nejenom vodu, ale i vzduch. Jedna důležitá věc nezazněla. Na jaře, a je jedno, jestli budete přesazovat na jaře nebo na podzim, proveďte hluboký řez, aby kořeny stačily uživit korunku. Jinak uschne.

mama Pokročilý (1.2k bodů)

p - děkuji za radu. Meruňku jsme již přesadili, tak ještě uděláme ořez.



Související témata

0 bodů
3 odpovědí 1.8k zobrazení
0 bodů
1 reakce 602 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 1.5k zobrazení
0 bodů
1 reakce 477 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 455 zobrazení
17.10.2014 v kategorii Rostliny, zahrada Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)
0 bodů
5 odpovědí 256 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 635 zobrazení
17.5.2014 v kategorii Rostliny, zahrada Rousek Jílek
0 bodů
1 reakce 180 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 359 zobrazení
+3 bodů
3 odpovědí 638 zobrazení
...