0 bodů
306 zobrazení
v kategorii Dům a byt Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Všechno mi to přijde jak přes kopírák - dokonale vybavená kuchyň s jídelnou, obrovská sedací souprava s obrovským televizorem na zdi, velikánské dvoulůžko v ložnici a sterilní koupelna. Úplně chybí knihovny, obrázky, textil, koberce, prostě cokoliv osobitého. Jako kdyby život doma sestával pouze z jídla, sledování TV, očisty a spánku. Ani v dostatečně velkých bytech či domech nevidím prostor k nějaké rukodílné činnosti, bez nichž si život řada z nás neumí představit. Vidím to špatně?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

9 reakce

+3 bodů

Trendy zariaďovaní interiéru sú niekedy, ako móda žien. Rýchlo sa menia, podľa toho, kto má lepšiu reklamu.
Každé bývanie by malo byť obrazom do duše i života svojho obyvateľa.

Ak by bolo, čo pozerať v televízii, tak by neprekážala dominancia veľkoplošnej obrazovky v obývačke, prípadne, ak niekto má možnosti v tzv.oddychovo umeleckej "klubovni", čomu by sa potom mal prispôsobiť aj interier. Problém je, ako už viacerí upozorňujete, práve tá dominancia TV utláča do úzadia literatúru - beletriu, čím klesajú aj citové a vyjadrovacie schopnosti televízno-počítačových užívateľov. Pritom to celý deň svieti a zvučí a nahlas, niekedy potichu, podprahovo, vám vtíska do mysle mediálne "múdrosti" o tom, ako máte žiť.
Občas má niekto, medzi oknom a kvetináčom knižnicu s 2-3 mediálne upredňostňovanými bestsellermi (možno ešte v zabalené z knihkupectva (giggle) , jednoducho "nemám čas si ju prečítať, veď v televízii dávajú Simsonovcov"), kuchárku a odbornú literatúru (ak ju potrebuje) - to je už ten sčítanejší.
Koľko ľudí má vo svojej knižnici viac než 100 kníh beletrie? (To som pritom dala veľmi nízke číslo)
Mám radšej domov, v ktorom cítim človeka a jeho život, než výstavnú sieň plnú (finančne) náročných "umeleckých" diel. Ak si zavesím obraz, musím mať z neho požadovaný pocit a nie na ňom zavesenú cenovku

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)
+1

Zkusila jsem knížky spočítat, někde u deváté stovky mne to přestalo bavit a to mi zbývaly ještě dvě knihovny...Mimo to, mám spoustu slovníků a encyklopedií a hlavně jsem haldy knih převezla na chalupu ( kterou má teď dcera ). U nás se vždycky četlo a naštěstí i vnuk tomu přichází na chuť. :)

Šťastná to rodina(y)



+3 bodů
opicak Registrovaný (769 bodů)

Zajímavá otázka.
Po jejím přečtení jsem si uvědomil, že to tak mám. Ale mě se to líbí. Právě proto jsem vyhodil tu klasickou obývákovou stěnu, kde byla hromada poliček, protože se mi to zdálo "staré". Dřív to tak bývalo. I za mého dětství byla téměř v každém pokoji nějaké knihovna. Ale jak píše Elis, to dnešní se mi líbí víc.
Co máš na mysli textilem ? Pokud látkové přehozy, potahy na sedačkách, či ubrusy a ubrousky, tak to bylo první, co jsem vyházel.
Obrázky mám.
A prostor k rukodílné činnosti mám a bez něj bych nemohl existovat. Mám dílnu o rozměrech asi 7 x 8 metrů, kde mám skoro všechno, od zvedáku na auta, přes stojanové vrtačky, obyč. vrtačky, el. hoblíky, el. šroubováky, CO2 svářečku, ultrazvukovou čističku, mycí stoly, pískovačku atd. Bez toho bych neexistoval.

+2 bodů
elis Registrovaný (157 bodů)

Zařizování interiérů dnes mi nepřipadá jako přes kopírák.Mají takový výběr nábytku,podlahových krytin,žaluzií apod.To my,dříve narození jsme měli domácnosti jak přes kopírku.Několik druhů obývacích stěn,angličáků(koberců) ve 2-3 barvách,sedaček,nebylo lehké mít obývací pokoj odlišný od ostatních rodin.Kolikrát jsme přišli na návštěvu,kde jsme byli ,,jako doma".Kuchyňské linky- radši ani nevzpomínat.Všude visely chemlonový nádhery,obrázků z drátů,ve váze pár pelichajících doutníků,stejné rohožky za dveřmi,ne,dnes se mi to líbí víc.

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Možná mi to tak připadá, protože jsem nikdy nebydlela v paneláku, zařízení bytu jsem kombinovala se starožitnými prvky a některý nábytek byl mé vlastní výroby, případně upravený. Sleduji trendy na Novinkách.cz a dalších serverech, možná tak ve skutečnosti moc lidí nežije, ale byt mé dcery tomu docela odpovídá :)

+2 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Podle mne to vidíš reálně...
:o
Problém je, že takové byty/domy ´zařizují´ architekti (kteří domácí práce neprovozují) pro obyvatele, kteří to v ´prvotním´ nadšení (a na základě sledování TV ´perel´ ze ´současného života´) nevidí...
:D
Ale interiéry (design) mi ani tak nevadí (koneckonců, co se komu líbí mi nepřísluší soudit), jenže podobným způsobem jsou ´naprojektovány´ i funkční (resp. v tomto případě nefunkční) části domů - vzorové projekty (velmi často) vůbec neřeší třeba technické zázemí (kotelnu, sklad paliva, ´dílnu´, sklad nářadí...) - takže takový na papíře ´hezoučký dům´ prostě není reálně obyvatelný...
:D

+2 bodů

Ano. Dřívější trendy interiér musel připomínat neuklizenou dílnu lidové tvořivosti. Současný trendy interiér musí co nejvíc připomínat prázdné mauzoleum.

Ono v otázce vkusu existuje jisté napětí: každý deklaruje, že nechce splynout s davem, zařadit se do stáda, ale zároveň chce být stádem považován za znalce, za osobu s výtečným vkusem. O jídlo a peníze se dělit nechceme, ale úsudek - ten sdílíme rádi. Takže nám nezbývá, než se do stáda zařadit. A to v této pětiletce nejlépe dřepěním v neosobních hrobkách z lesklých bílých, šedých a černých ploch s chromovými lemy. Dokonalé. Blbí jsou na tom akorát ti nedokonalí upocení lidi s otlačenými zadky a mastnýma rukama, co v tom k nelibosti interiérových designérů bydlí.

+2 bodů
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Já si myslím, že všecky fotky jsou z nově zařízených bytů. Jsou jako galerie, výstavní síň ještě předtím, než nainstalují obrazy a plastiky. Holé zdi, prostor bez osobnosti, lidskosti, kouzla domova. Kdyby však přišli s foťákem po čase, najdou zabydlený byt plný drobností a čurbesu, jaký se při běžném životě utvoří. Zapomenuté, odložené hračky, knihy, papuče, hrnky a já nevím co všechno ještě. A na zdech obrázky, tabule na magnety i špendlíky. Na nábytku plastiky a hrnečky a vázy s kytkami a vzpomínkami na cesty a rodinu. Skvrny na podlaze, jako památku na slabou chvilku rodinného mazlíčka. A ve vzduchu vůně pečeného bůčku a sušících se hub. A také dotazy na poradnách, jak vyvětrat a provonět byt. S foťákem najdou všechno to, co z bytu udělá domov. Bez architekta.

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)
+1

Máš určitě pravdu, ale většina těch interiérů vůbec neumožní přidání nějakých obrázků, protože architekt umístil pár zvětšených fotografií, něco výrazně vytapetoval a knihy není kam umístit. Klidně je možné, že noví uživatelé ani žádné knihy nemají... :)

+1

Svojho času som sa Američanov pýtala, čo čítajú, aké žánre, aké knihy. Odpoveď ma prekvapila: Máme dom, záhradu, bazén, hráme golf, ale na čítanie nemáme čas.
To je vidieť aj na tých interiéroch, všimnite si aj vo filmoch (doh)

+1 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)

neriadim sa nimi.

dom sa musí zabývať, mnoho vecí som si sám dorobil, včítane niektorého nábytku či jeho úprav.

proste, dom má mať odtlačok charakteru svojho obyvateľa a nie reklamy z ikey.

(smoking)

image
+1 bodů
mama Pokročilý (1.2k bodů)

Já miluju "staré krámy", hodiny po babičce, staré žehličky, staré foťáky, originál porcelán, stařičký psací stroj, telefon, vše jako dekorace pro změkčení interiéru. Starý nábytek, dřevo, kámen, keramiku, a moderní techniku, tak nějak.....(coffee)

+1 bodů
Lewis Registrovaný (129 bodů)
Upraveno Lewis

Já mám taky docela "moderně zařízený dům, až na tu TV, tu nemám:-) Ale dílničku tu máme, jednu v garáži a druhou ve sklepě. Ten styl mi vyhovuje je tam málo pracholapačů a já jsem alergik, takže se závěsům, záclonám a jiným takovým věcem docela vyhýbám.

A co nábytek z palet? Znáte to? http://www.palety-europalety.cz/zdarma-napady-a-tipy-vyroba-nabytku-z-palet/



Související témata

+3 bodů
8 odpovědí 388 zobrazení
0 bodů
1 reakce 162 zobrazení
+3 bodů
8 odpovědí 586 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 188 zobrazení
+1 bodů
3 odpovědí 300 zobrazení
0 bodů
7 odpovědí 484 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 237 zobrazení
...