0 bodů
495 zobrazení
v kategorii Společnost Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

V poslední době jsem často narazila na různé názory, týkající se nošení hidžábů ( muslimských šátků) u nemocničního personálu. Jedním z argumentů proti byly i hygienické důvody. Jenže řádové sestry chodí podobně zahaleny a to nikomu nevadí?
Mně tedy ne a ani hidžáby :)

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

10 reakce

+4 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)

pokiaľ budem ležať v cirkevnom špitále, rádové sestry mi nevadia. (s tým vedomím, že tam budú rádové sestry, tam idem)
pokiaľ budem ležať v muslimskom špitále, hidžáb mi nevadí. (s tým vedomím, že tam budú sestry - muslimky, tam idem)
v inom (štátnom, súkromnom) nemocničnom zariadení som za klasiku - pekne odeté sestričky v sesterskom mundúre. (sukňa sa od mini u 18iek môže s vekom predlžovať, výnimky sú prípustné, podobne i rozhalenky:))

(smoking)

image


+3 bodů
Lewis Registrovaný (129 bodů)

Já si myslím, že tu deku mají nosit v těch svých státech. Tady mají respektovat naše zvyklosti. Já když tam jedu k moři, tak se taky nemůžu koupat v tangových plavkách nahoře bez, a taky to respektuji.

Na návštěvě by se člověk měl chovat jako host.

Briketka Registrovaný (498 bodů)

deku pomóc zas neusnu :D

Lewis Registrovaný (129 bodů)

To není deka? Dyť jak to na pláži rozbalí tak si lehne celá rodina:-D

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

všimnite si, že muslimovia požadujú rešpekt voči svojmu vyznaniu všade na svete, hoci sami doma iné náboženstvá nerešpektujú.
skúste si v bagdade niesť bibliu pod pazuchou ...
o handričkách radšej ani nehovorím.

(smoking)

image
Briketka Registrovaný (498 bodů)
Upraveno Briketka

asi by nás ukamenovali a mít tak
na hlavě ještě jarmulku (fubar)

+3 bodů
opicak Registrovaný (769 bodů)

Pro mě nepřípustné. Souhlasím s vedením motolské nemocnice a tleskám řediteli.

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

ale otázka nebola o motole - ak by bola postavená konkrétne na motol, bol by som jednoznačne proti - ako som to deklaroval i vo svojej odpovedi.

(smoking)

image
+3 bodů

Oblečenie nemocničného personálu musí v prvom rade splňať podmienky pre jeho používanie tj. sterilita a rozlíšenie profesie lekár, sestra, pomocný a administratívny personál. žiadne iné, tj náboženské, či rasové odlíšenie netreba - v práci si majú byť všetci rovní podľa svojho pracovného zaradenia. Ako pacientovi mi je absolutne jedno či ošetrujúci je fialovozelený a vyznáva kryštáľovú guľu, ak ma lieči...V prírode, ak mi pes líže rany, neodháňam ho...

+3 bodů
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Já jsem stará "špitálnica". Musím ti říci, že kdybych se probudila z narkozy a uviděla vedle sebe podivně zahalenou ženskou, kleplo by mě nebo bych se úplně osypala. A to proto, protože řeholní hábit spojuji s láskou, laskavostí, trpělivostí, posláním, klidem, bezpečím. Ani jedno z toho o jakémkoliv hábitu z východu, říci nemohu. Ty spojuji s agresí, nenávistí, s nebezpečím. Logika s tím nemá nic společného, takže je zbytečně vysvětlovat, že je rozdíl mezi věřícími. Pro mě je jakákoliv uniforma informací o poslání jejiho nositele. A šátky a hinžáby a burky a já nevím, jak se jmenují, pro mně uniformou jsou.

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Pokud tomu rozumím, tak otázka hygieničnosti je až na druhém místě, důležitější je podvědomí, které pracuje s převzatými názory. Já pravidelně v domě potkávám sousedku zahalenou do hidžábu a určitě z ní žádné zlo nevyzařuje, je to maminka tří krásných dětiček. :)

arygnoc Registrovaný (913 bodů)
Upraveno arygnoc

[zmazané - autocenzúra]

image
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Asi jsem nad hygienou nepřemýšlela, protože ta je naprostou samozřejmostí. Je však pravdou, že bílé nebo pastelové barvy spojujeme s čistotou. Nejspíš je to proto, že je na nich ihned všechno vidět a že víme, ža tyhle barevné textilie se dají prát na vyšší stupeň. Ale černá? (shake)

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

To je právě to podvědomí. V nemocnici Karla Boromejského kde jsem byla hospitalizována byly řádové sestry - ošetřovatelky v bílém, ale chodily tam i jiné v černém. Stejně tak je to u muslimů, sousedku jsem nikdy v černém neviděla, naopak má velice krásné šátky na hlavu.
Uvažujeme ale pouze o muslimkách žijících v našich podmínkách, ne někde na Středním východě :)

+1 bodů
Briketka Registrovaný (498 bodů)
Upraveno Briketka

Luděk Wellner, spisovatel
Zakrývat projev krásy v Bohem stvořené dívčí tváři je stejně absurdní, sobecké a vlastně i bezbožné, jako bychom přehazovali hadr přes kvetoucí růži. Beduíny v poušti omlouvá ochrana proti prachu a žáru. Hosté vždy musí ctít pravidla hostitele. V Evropě slouží tvář k identifikaci člověka. Přistěhovalec svou imigrací volí přijetí kladů a záporů hostitelské země, tak jako byl nucen je přijímat v zemi svého původu. Muslimové v Evropě mají bezpočet možností vyznávat svou víru, pokud jimi však nenarazí na meze místních zvyklostí. A zakrývání tváří v Evropě patří pouze na masopustní veselí. V Saúdské Arábii bych jako nudista na veřejné pláži taky nebyl vítán. Čili zakrývání tváře v Evropě říkám jasné NE, pokud se tak neděje z ryze praktických důvodů.

z článku :
http://www.cestomila.cz/info/tema-zakaz-burek

u nás v Pardubicích vídám ženu oblečenou v nikábu
její manžel a děti jsou oblečeni, jako my Evropani
nastupují do trolejbusu a jedou do města, zřejmě
tam, kde bydlí asi to pro tu ženu musí být ponižení,
když na ni každý civí :

0 bodů
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Asi jsem v otázce dost nezdůraznila hygienické důvody. Ty ostatní důvody už se probíraly jinde, mne zajímá, proč hidžáb vadí a plachetka nevadí, ačkoliv zahalení je hodně podobné.:)

inka Pokročilý (1.2k bodů)

Ještě jsem si uvědomila, jak bezmocní v nemocniční posteli jsme. Jak nemáme kontrolu nad sebou, nad tím, co se s námi děje. Jak jsme odkázání na personál nemocnice. Klid, žena v šátku by mi vůbec nedala. Vůbec!

0 bodů
suzymon Registrovaný (158 bodů)
Upraveno suzymon

Mně by to hodně vadilo a rozhodně jsem proti. Ve všem se shoduji s tím, co zde napsal arygnoc. Lépe bych to nevyjádřila. Možná, že to na některých místech napsal dost syrově, ale v podstatě má pravdu.
A co se týče té hodné, zahalené paní s dětmi, tak bych jenom dodala, že "JEDNA VLAŠTOVIČKA JARO NEDĚLÁ".

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

To byl jen jeden příklad, potkávám jich samozřejmě víc a často jsou to Češky, které k islámu konvertovaly :)

arygnoc Registrovaný (913 bodů)
Upraveno arygnoc

[zmazané - autocenzúra]

image
0 bodů
suzymon Registrovaný (158 bodů)

No tak v tom případě, že se dokonce jedná o češky, které konvertovaly, tak to už se já nadále raději zdržím konverzace. To mi totiž silně něco připomíná a obávám se, že bych svůj jazyk neudržela na uzdě. (swear) A pak, už by to bylo mimo mísu. Tedy netýkalo by se to samotné otázky.

0 bodů
Mc Merkurion Registrovaný (409 bodů)

nejsem sice rasista ,ale já bych se k nim zachoval tak jako oni,vždyť jsou přeci tak tolerantní



Související témata

0 bodů
8 odpovědí 303 zobrazení
24.9.2014 v kategorii Zvířata anonym
0 bodů
3 odpovědí 175 zobrazení
4.12.2014 v kategorii Společnost Lacík Registrovaný (264 bodů)
+1 bodů
5 odpovědí 344 zobrazení
+2 bodů
8 odpovědí 310 zobrazení
+3 bodů
8 odpovědí 589 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 473 zobrazení
+1 bodů
3 odpovědí 303 zobrazení
0 bodů
7 odpovědí 653 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 386 zobrazení
24.10.2014 v kategorii Společnost anonym
...