0 bodů
5.1k zobrazení
v kategorii Zvířata

Umíte to?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

0 bodů
Bohemica Registrovaný (256 bodů)

Zvýšená tělesná teplota u psa (což je nad 39stupňů C) se dá orientačně odhadnout pohmatem na ušních boltcích psa.
Metoda je to nespolehlivá, ale horečku , která může být příznakem závažného onemocnění (nad 39,7) pravděpodobně lze takto rozpoznat. Závažná je také nízká tělesná teplota (36,5 a méně), která může avizovat šokový stav atd. Přesnou tělesnou teplotu touto palpační metodou nelze určit, pokud nechcete použít rektální měření teploměrem, lze použít měření ušním teploměrem.
Ušní teploměr ovšem vyžaduje větší zručnost (zvláště u začátečníka) než běžné teploměry (digitální) k měření v konečníku. Často je i pro psa příjemnější rektální měření než měření ve vnějším zvukovodu. Navíc výsledky měření v uchu mívají jiné hodnoty než v konečníku, takže se doporučuje měření dvojí (v konečníku i v uchu) a rozdílné výsledky odečíst abychom se dostali k průměru a správné hodnotě.

Myslím že psům není příjemné žádné měření teploty, ale bez teploměru pohmatem do uší to opravdu odhadnout jde. Stejně jako u lidí, když přiložíš své čelo na čelo jiného člověka.



–1 bodů
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Asi ani ne. Ani suchý čumák není dostatečným vodítkem. Horký a suchý, to už je ukazatel. Ale jinak nepoznáš. (shake) Jen v jakém stavu pes je. Mám pocit, že já to poznám nejprve na kožichu. Když psovi není dobře, vypadá jako stará kožešinová čepice. A jasněže taky podle chování. Je zajímavé, že třeba otrava se pozná tak, že teplota je pod normálem a infekce nad normálem. Před porodem jde teplota dolů. Proč? Psovi není dobře?

Děkuji Inko, můj pes je zdravý, já jen že se mi moc nelíbí strkat jim teploměr do zadečku, tak jestli to nejde i jinak. Co teplota v uších? Tam by ten rozdíl mohl být znát.

inka Pokročilý (1.2k bodů)

No, nejsem si jistá. Možná tím bezdotykovým by se to dalo. (happy) Ale můžu tě ujistit, že za 35 let jsem teploměr potřebovala snad 3x. Když jsem začínala, když se chystala rodit a když blinkala a kakala krev. (giggle) Ale jinak na teplotě zas až tak nezáleží. Dovedou se, bez zjevného důvodu drkotat jakoby v zimnici nebo se tváři jako uřícení, ikdyž sedí. S tím uřícením, tak se Dorka tváří, když "musí". Nesmím otálet s obouváním, musíme jít ihned. Teď a rychle!



Související témata

+1 bodů
2 odpovědí 242 zobrazení
4.8.2016 v kategorii Zvířata bacha koušu
0 bodů
2 odpovědí 316 zobrazení
21.12.2014 v kategorii Zvířata Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
2 odpovědí 206 zobrazení
+2 bodů
9 odpovědí 366 zobrazení
+3 bodů
3 odpovědí 188 zobrazení
5.1.2016 v kategorii Zvířata nikola2
0 bodů
3 odpovědí 407 zobrazení
22.12.2014 v kategorii Zvířata Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
4 odpovědí 648 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 570 zobrazení
30.7.2014 v kategorii Zvířata Jakub B.
0 bodů
6 odpovědí 810 zobrazení
18.7.2014 v kategorii Zvířata Hanka
...