0 bodů
252 zobrazení
v kategorii Společnost
Dobry den,

nedávno k nám domů přišel dopis adresovaný našim, ve kterém si nějaký pán stěžuje na to jak kouřím za školou před jeho domem. Jsem sice čerstvě plnoletá, ale doma okamžitě vypuklo peklo. Podepsal se sice, ale jeho jméno jsem na zvoncích doma nenašla. Je nějaký způsob jak se proti tomu bránit? Myslím, že dopis psal někdo ze spolužáků za účelem ublížit mi nebo se mi za něco mstít.

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

3 reakce

+1 bodů
opicak Registrovaný (769 bodů)
No já být Tvými rodiči, tak bych s pánem vyběhnul. Nic mu do toho není. Když jsem se já dozvěděl, že syn kouří, přešel jsem to mlčením. Co na to říct, byl také už plnoletý. Jestli to byl spolužák, tak možná nějaký odmítnutý ctitel ???? V každém případě, ať pán, či spolužák jsou pitomci, protože jim do toho nic, ale vůbec nic není. Je to jen Tvoje věc, zda chceš kouřit a každopádně si ničit zdraví a nebo zda kouřit nebudeš.


0 bodů

Jediný spůsob obrany je:

Přestat kouřit...

opicak Registrovaný (769 bodů)
Jediný způsob obrany je dát pánovi přes ústa.

opičak, ste si istý že K8 nefajčí?

Riešiť sťažnosť, hlavne ak sa zakladá na pravde, nemožno násilím, bitkou. Tým sa príčiny neodstránia.

V odpovedi vychádzam z dlhoročných skúseností s dorastajúcou mládežou. V otázke nikde nie je uvádzané že sťažnosť nie je pravdivá... Je to len akýsi protest do "starania sa iných do nás, sme už dospelí", čo je bežné hlavne medzi touto mládežou.

opicak Registrovaný (769 bodů)
Jestli K8 fajčí či ne není skutek, který by měl právo kdokoli cizí posuzovat. Může na to mít svůj názor, ale v žádném případě není přípustné, aby i stěžoval. Prostě nic mu do toho není, pokud mu kouř nefouká oknem do jeho bytu. Nesnáším lidi, kteří si přisvojují právo někoho omezovat. Něco jiného by bylo, kbyby K8 dělal nepořádek, nezdravil spolubydlící, vysypával popelnice, ničil cizí majetek, ale kouření na místech, kde to není zakázáno je čistě soukromou věcí. Snad jedině odhazování nedopalků by bylo jedinou (a vlastně správnou) výtkou, kterou může mít cizí člověk na adresu kuřáka. Já sám nekouřím, vadí mi nedopalky, ale v životě bych si nedovolil říct někomu, aby nekouřil nebo snad si jít stěžovat. To je na hlavu.
Mc Merkurion Registrovaný (409 bodů)

opicak má pravdu > bonzáci si nic jinýho nezasloužej a pánovi může bejt kulový jestli kouří,i kdyby jí bylo deset...

0 bodů
Pravdou je, že tam opravdu chodím kouřit. Ale většinou ne sama a proto nechápu, jak pán přišel na moje jméno nebo adresu. Ta adresa mi ani takovou záhadou není, protože když jsem se hodně snažila, tak jsem našla podle jména svých rodičů i bydliště, ale pořád nechápu jak přišel zrovna na moje jméno. Ve třídě mám jednu spolužačku, se kterou se opravdu nemáme rády a tak mám podezření že by mi takovouhle formou mohla chtít ublížit. Nevím o tom že by někomu z ostatních lidí co tam se mnou chodí, a chodili tam od prváku (já kouřím asi tak měsíc) přišel stejný dopis. Ale za předpokladu, že je to reálná osoba (ten kdo si mám myslet že podepsal ten na počítači psaný dopis) tak proti tomu asi nemůžu vůbec nic, co? Jediná obrana by byla možná kdyby se to dalo klasifikovat jako pomluva, což se vzhledem k tomu že v dopise nejsou falešné informace padá.

Především by mělo být jasné, že pokud je to pravda (resp. doložitelné), není to pomluva, i když to dotyčného uráží. Ako sama píšeš, dopis se zakládá na pravdě. "Pravdou je, že tam opravdu chodím kouřit"

.

Pomluva:

Podle § 11 občanského zákoníku má fyzická osoba právo na ochranu své osobnosti, zejména života a zdraví, občanské cti a lidské důstojnosti, jakož i soukromí, svého jména a projevů osobní povahy

Kromě ochrany osobnostních práv prostřednictvím civilního soudu je možná ještě ochrana prostřednictvím orgánů činných v trestním řízení – stávající trestní zákon totiž obsahuje v § 206 skutkovou podstatu trestného činu pomluvy. Uvedené ustanovení říká, že
„(1) Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok

Pro naplnění skutkové podstaty trestného činu je v daném případě nezbytné, aby se jednalo o nepravdivý údaj.

Oproti ochraně v rámci civilního řízení se tak jedná o zásadní odlišnost. V případě ochrany totižnemusí jít pouze o nepravdivý údaj, ale i o údaj jinak pravdivý, který je ale schopen vyvolat v důsledku zásahu jiného, účinky, které by jinak nevyvolal.

Takze proste pockat az rodice zrusi zakazy protoze nic jinyho delat nejde. Ok


Související témata

+3 bodů
1 reakce 543 zobrazení
26.8.2015 v kategorii Ostatní anonym
0 bodů
5 odpovědí 357 zobrazení
18.11.2014 v kategorii Diskuze inka Pokročilý (1.2k bodů)
0 bodů
5 odpovědí 203 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 926 zobrazení
+2 bodů
3 odpovědí 730 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 510 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 250 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 170 zobrazení
0 bodů
1 reakce 274 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 145 zobrazení
...