0 bodů
430 zobrazení
v kategorii Finance podnikání

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

1 reakce

0 bodů
ellcupakabra Registrovaný (970 bodů)

Dlužní úpis je samostatná listina obsahující prohlášení o existenci dluhu kterou dlužník vystaví věřiteli. Nejčastěji má podobu uznani, pokud obsahuje označení důvodu i výše dluhu, může ale jít i o jiné písemné potvrzení pohledávky. Dlužní úpis tedy potvrzuje už existující závazek, vzniklý z předchozí smlouvy, většinou zapůjčky peněz.

V případě uznání dluhu má vystavení dlužního úpisu důsledky hmotněprávní (přerušuje se promlčenídluhu a počíná běžet nová, desetiletá promlčecí lhůta) i procesněprávní (platí vyvratitelná pravní doměnka, že dluh v době uznání trval v rozsahu, v jakém jej dlužník uznal, jeho neexistenci tedy musí v soudním řízení prokázat dlužník).

Jestliže věřitel dlužní úpis vydá dlužníkovi, aniž by byl dluh splněn a aniž by mu zároveň vystav kvitaci, vyjadřuje tím prominutí dluhu. Naopak splní-li dlužník dluh, má podle § 1952 občanského zákoníku právo na vrácení dlužního úpisu. Není-li to možné, vydá mu věřitel potvrzení o tom, že dlužní úpis pozbyl platnosti.

Zdroj teta wiki: Dlužní úpis

Takže z toho plyne, že má neomezenou dobu trvaní, coby do promlčecí lhůty.

☢ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☢
+1
Dekuji
Asi to tak neni,dnes jsem byla u advokata a ten rekl bohuzel neco jineho,doba urcena v dluznim upisu a pak + 3 roky.Normalni postup podle zakona.

Jinak by to bylo asi kdyby v  teto cekaci dobe doslo k  uznani dluhu a to dotycni bohuzel neucinili a veritel o to taky nezadal. Zadny dokument otom neni.

Tak jsem to pochopila z vyse uvedeneho textu.




Související témata

0 bodů
2 odpovědí 215 zobrazení
+2 bodů
3 odpovědí 2.2k zobrazení
0 bodů
1 reakce 446 zobrazení
0 bodů
1 reakce 375 zobrazení
0 bodů
1 reakce 281 zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 199 zobrazení
0 bodů
1 reakce 172 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 14.5k zobrazení
...