0 bodů
589 zobrazení
v kategorii Dům a byt
Zdravím, prosím o rady a názory v této situaci : Je mi 20 let, studuji SŠ a ještě 2 roky budu (přestoupila jsem totiž na jinou, ta původní nebyla dobrá, tudíž studuji SŠ déle), chtěli bychom se s přítelem (také 20 let a student SŠ a bude studovat ještě rok) přestěhovat do bytu. Máme našetřené nějaké peníze-cca 150 tis. bychom měli teď a příští rok bychom měli dalších cca 165 tis. utáhneme spolu byt a vše kolem něj + školu a 2 auta ? Náklady na bydlení by byly : 3200 nájem, 500 voda, 1500 teplo, kominík, úklid..., a cca 1000-2000 max. elektřina, + popelnice a další drobnější poplatky. Spočítala jsem že bychom potřebovali tak cca 15/16 tis./měs. spíš radší víc abychom i něco mohli dát na spoření apod. Myslíte, že bychom vyšli ? Abychom se nedostali do dluhů apod.? Myslela jsem, že bychom si z těch našetřených peněz brali max.10 tis./měs. a zbytek poplatili z příjmů z brigád, od rodičů apod. A taky bych se chtěla zeptat, zda si myslíte, že je možné abychom si zvládli i něco našetřit do budoucna až dostudujeme abychom měli nějaké peníze než si najdem práci apod. (na vysokou já nepůjdu-spíš pak při práci časem, a přítel by se na VŠ asi nedostal tak ten půjde asi za rok snad pracovat jestli najde práci...) Poraďte co dělat. Doma bydlet už vážně nechci... Děkuji moc všem :)

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

4 reakce

0 bodů

"Spočítala jsem že bychom potřebovali tak cca 15/16 tis./měs. spíš radší víc "

spočítala jsem 15 000 Kč x 12 měsíců = 180 000 Kč za rok

z ušetřených 150 000 Kč potřebujete 180 000 Kč, to značí, že jste v mínuse.

Zapoměli jste ještě stravu, oblečení, benzín... co tak užívat jenom jedno auto? Každa ušetřená korunka je dobrá jak říkala již Babička od Boženy Němcové...

Pokud vám rodičé nepomůžou, budete si muset někde přivydělávat. Pozor nezapoměňte taky na zákonní zrážky z výdělečné činnosti.

špatně jste si přečetla můj dotaz. V mínusu bychom nebyli, psala jsem, že bychom 10 tis. brali z úspor (150 tis. tedy dá na 15 měs.) a zbytek čili 6 tis. bychom poplatili z brigád a z toho že nám něco dají rodiče (vyživovací povinnost na studenta).  A v těch 16 tis. mám započítáno i oblečení a stravu apod.... nejsou to jen náklady na bydlení. Auto bychom aktivně užívali jedno ale přesto se musí platit i to druhé (pojistka apod.) nechceme ho dát do depozitu, protože je starší a nelze aby pořád jen "stálo", a prodat ho nemůžeme,protože často potřebujeme jet ve stejný čas každý jinam a třeba v některých situacích nelze jet vlakem nebo autobusem, a navíc co kdybychom se rozešli-přece nebudu nutit přítele aby se zbavil svého auta aby pak nic neměl. Potřebovala jsem hlavně vědět, zda je to realizovatelné, zda zvládneme takovouto situaci. Jestli rozpočet cca 16 tis./měs. odpovídá pro dva lidi na všechno. A jestli lze takovouto strategií "uspět", vlastně že si vyčerpáme hodně úspor běhěm studia a pak jestli je možné udržet se během období než si najdu práci. Ještě jsem sama nebydlela, tak jsem se chtěla poradit, jestli mám dobrý rozpočet a plán.
Děkuji
pozn. 150 tis. bychom měli teď k dispozici a příští rok cca 165 tis. by nám přišlo ze stavebka, jak jsem již psala.
Prostě si to neumím přesně představit jak to funguje, když mi jeden tvrdí "dostaneš se do dluhů" a další "to zvládneš" apod. Dá se tedy vyjít s těmito penězi + penězi z brigád, od rodičů apod. do doby (2 roky) než dostuduju a pak než si najdu práci ?
děkuji

"Myslela jsem, že bychom si z těch našetřených peněz brali max.10 tis./měs. a zbytek poplatili z příjmů z brigád, od rodičů apod"  to som si prečítala ale pri výpočte som vychádzala zo základných údajov, isté sú len 150 000Kč, ak sa podarí budú aj iné príjmy, ale zatiaľ vychádzajme z toho, čo máme.

Každý človek má iné finančné nároky na prežívanie.

S pozorným sledovaním výdavkov a príjmov, odkladaním si peňazí na nevyhnutné výdavky a drobnú rezervu bokom, žiť len so zvyškom príjmu a hlavne nepodliehaní zvádzaniam kamarátov, či obchodných lákadiel, sa dá prežiť aj s relatívnym minimom. 

Určitě se utáhnout byt při studiích dá, ale rozhodně je nejlepší nejít bydlet sama. Jít do toho buďto s přítelem, kamarádkou nebo třeba se ségrou :) Já jsem šla na vejšku s tím, že jsme si sehnaly s kamarádkou tady byt a byly to moje nejlepší léta :) Případně se dá obývat byt i ve více lidech, prostě se to podle mě vyplatí a člověk si aspoň už při škole vyzkouší, jaké to je postavit se na vlastní nohy ;)



0 bodů
opicak Registrovaný (769 bodů)
Myslím, že ti to nikdo nespočítá líp, než ta sama. Napiš si podrobně jeden dva měsíce všechny měsíční výdaje a zkus škrtat to, co bylo zbytečné. Některé výdaje naopak mohou být jen jednou za rok, ale i ty je nutné do rozpočtu zahrnout poměrnou částkou. Třeba se domluvíte s rodiči, že vám budou některou položku hradit v plné výši. Opravdo si myslím, že to tady nikdo nespočítá. Podle mého názoru to zvládnete, ale co potom? Bude práce po škole, až budou třeba všechny peníze vyčerpány?
Děkuji. Ja si taky myslím že to zvládneme, hodně jsem to propocitavala. Avsak vaznu presne na vaši poslední otázce - bude pak prace? Zvládneme něco málo našetřit , abychom po škole aspoň chvíli "prezili? Než se nám podaří něco sehnat. Ale zase si říkám, že když to nezkusim tak nikdy nezjistim jestli by to fungovalo. Ale stejne nevím jestli do toho jít. Lepší nabídku na byt než je tato co mame nesezeneme a navíc i chci se osamostatnit, ale přesto rozum stále váhá zda do toho jít.... ale asi bych to vzala a budeme muset proste nejak prezit, vzdycky to nějak jde. A hodně setrit. (Omlouvám se za způsob psaní, pisi na mobilu tak nedodržuji tak pravidla ;) )
opicak Registrovaný (769 bodů)
A to nejdůležitější je, že musíte oba chtít být spolu a pak to zvládnete. Pokud jeden nebo druhý začne pochybovat a k tomu ho ještě podpoří nějací "dobří známí", pak je to špatný a nepůjde to. Tady paltí staré pořekadlo víc, než kdekoli jinde - "ve dvou se to lépe táhne", ale oba dva to musí chtít.
ano to je pravda, my spolu chceme být, jsme spolu jiz 4 roky a vse klape a stehovat se chceme oba, na vsem se shodneme takze v tomhle ohledu strach nemam (i kdyz jsem psala o tom aute ze ho neprodame co kdyby nahodou sme se rozešli, prodat ho nehceme i z toho ducodu ze co kdyz se nekdy podela jedno tak aspon budem mit druhe auto kdyz bude treba). Rozumíme si, takze si myslím a doufám že vse vyjde :)
0 bodů
Myslím, že dá :)


Související témata

+3 bodů
3 odpovědí 295 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 362 zobrazení
0 bodů
1 reakce 220 zobrazení
+2 bodů
3 odpovědí 238 zobrazení
29.3.2014 v kategorii Dům a byt Lišák
+1 bodů
5 odpovědí 288 zobrazení
0 bodů
1 reakce 249 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 2.4k zobrazení
4.8.2014 v kategorii Dům a byt Štefan Průna
+1 bodů
2 odpovědí 140 zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 188 zobrazení
...