+1 bodů
493 zobrazení
v kategorii Právo a zákony
Dobrý den,
připravujeme výstavu na téma čs. legií a vzniku republiky. Potřebujeme získat mnoho dobových fotografií. Nejvíce se jich nachází na stránkách různých klubu vojenské historie, nebo jiných stránkách. Bohužel, stává se, že nikdo neodepisuje nebo některá stránka nemá kontakt a nebo byla stránka naposledy aktualizována i deset let zpět. Chtěl bych se Vás zeptat, jestli můžu fotografie použít i bez souhlasu autora stránek (samozřejmě by byl ale uveden zdroj) podle těchto bodů v autorském zákoně.

§ 2 (1) Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam (dále jen "dílo"). Dílem je zejména dílo slovesné vyjádřené řečí nebo písmem, dílo hudební, dílo dramatické a dílo hudebně dramatické, dílo choreografické a dílo pantomimické, dílo fotografické a dílo vyjádřené postupem podobným fotografii, dílo audiovizuální, jako je dílo kinematografické, dílo výtvarné, jako je dílo malířské, grafické a sochařské, dílo architektonické včetně díla urbanistického, dílo užitého umění a dílo kartografické.

§ 11 (4) Osobnostních práv se autor nemůže vzdát; tato práva jsou nepřevoditelná a smrtí autora zanikají. Ustanovení odstavce 5 tím není dotčeno.

§ 11 (5) Po smrti autora si nikdo nesmí osobovat jeho autorství k dílu, dílo smí být užito jen způsobem nesnižujícím jeho hodnotu a, je-li to obvyklé, musí být uveden autor díla, nejde-li o dílo anonymní. Ochrany se může domáhat kterákoli z osob autorovi blízkých,1a) toto oprávnění mají, i když uplynula doba trvání majetkových práv autorských. Této ochrany se může vždy domáhat i právnická osoba sdružující autory nebo příslušný kolektivní správce podle tohoto zákona (§ 97).

Většina fotografií dnes nemá známého autora a pocházejí z alb legionářů. Fotografie nefotili oni, jen je dostávali na památku, často se v albech opakují. Na stránkách bývá ale často napsané, že pokud použiji fotografie bez jejich souhlasu, můžu být retně stíhán. Za co bych mohl být stíhán, když se podle výše uvedených bodů na tyto fotografie autorská práva nevztahují (pokud se mýlím opravte mě). Příklad: http://www.pamatnik.valka.cz/index.php/fotografie/9-fotografie/dobove-fotografie/13-dobove-fotografie

Dále bych se chtěl zeptat, jestli je možné volně na výstavě použít i plakáty a pohlednice vytvořené Vojtěchem Preissigem (zemřel v roce 1944).

A moje poslední. Na internetu jsem narazil na případ, kdy si autoři stránek tyto historické fotografie označkovali velkým vodoznakem. Mohou takto zacházet s těmito historickými fotografiemi?Příklad: http://www.karelvasatko.cz/historie-ceskoslovenskych-legii/dobove-fotografie/category/48-ruzne

Předem děkuji za odpověď,
U. V.

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

1 reakce

0 bodů

Fotografie sa delia na autorské, alebo v prípade neznámeho autora na archívne, prípadne slobodné (free)

Autorské práva bývajú platné v rozpätí 50-70 rokov. V prípade známeho autora fotografie sa uvádza meno autora, v prípade neznámeho ako zdroj držiteľ archívu (originálu): z archívu xxx


 

Tato odpověď mi toho upřímně moc neřekla, můžu volně na výstavě použít tyto fotografie bez mála 100 let (pokud jsem to dobře četl, majetková práva zanikají 70 let po smrti autora, kdyz není známý jen po 70 letech) staré fotografie bez známého autora použít bez toho abych byl nějak trestně stíhán? Například u památníku Čestná vzpomínka je mail nefunkční a souhlas nemohu získat. Můžu je použít bez písemného souhlasu s uvedením zdroje?

A mohu použít i stejným způsobem plakáty V. Preissiga, který je po smrti 70 let?

U. V.

Najlepšie je v prípade nejasnosti si overiť otázku "autorskej licencie" na GESTOR

GESTOR - ochranný svaz autorský (dále jen GESTOR), je kolektivním správcem autorského práva na odměnu při opětném prodeji originálu výtvarného díla uměleckého dle § 24 zákona č.121/2000 Sb., v platném znění /resale law, droit de suite/ v České republice. http://www.gestor.cz/cs/





Související témata

0 bodů
1 reakce 286 zobrazení
0 bodů
1 reakce 243 zobrazení
0 bodů
1 reakce 121 zobrazení
10.7.2016 v kategorii Právo a zákony MaxBraun
0 bodů
6 odpovědí 252 zobrazení
0 bodů
8 odpovědí 1.3k zobrazení
7.10.2014 v kategorii Společnost opicak Registrovaný (769 bodů)
0 bodů
1 reakce 181 zobrazení
25.6.2014 v kategorii Multimédia a hry Rais Václav
0 bodů
1 reakce 200 zobrazení
+3 bodů
1 reakce 149 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 371 zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 156 zobrazení
...