0 bodů
367 zobrazení
v kategorii Právo a zákony

Dobrý den,

prosím o radu.

budeme se s manželem rozvádět. Jak nejlépe prosím řešit následující situaci? Rozvod chceme nesporný, na všem se domluvíme.

Vlastníme napůl byt v Praze a dům v Říčanech. Byt bude v budoucnu můj. Dům bude manželův.

Situace je složitější- byt (co budu mít já) je nabyt před manželstvím podíl ½  já a ½ manžel ( katastrální pracoviště Praha). Dům je SJM v Říčanech (Katastrální pracoviště Praha-východ )- bude mít manžel.

Oboje hodnota cca 5 mil. Kč.. Byt má hodnotu mírně vyšší ( cca 7 mil. Kč), ale manžel rozdíl nechce doplatit. Jak daňově nejlépe řešit tuto situaci?

Předpokládám, že  byt  v podílovém vlastnictví  ½ a ½ v rámci rozvodu řešit nelze?

Plánujeme tedy před rozvodem podepsat darovací smlouvu na byt v podílovém spoluvlastnictví (manžel mi daruje svoji ½) – dar by byl ještě v rámci trvajícícho manželství a já bych se stala výlučným vlastníkem bytu.

Poté budeme řešit rozvod a v rámci Dohody o vypořádání SJM před rozvodem v případě nesporného rozvodu bude konstatováno, že dům v Říčanech připadne výlučně manželovi (nyní je ve SJM). Manžel bude mít tedy dům, já s dětmi byt. Oboje je cenově srovnatelné a žádné peněžní úhrady mezi námi neproběhnou. Je náš postup správný a jaké daňové povinnosti pro nás z toho vyplývají? Budeme platit daň z příjmu nebo daň z převodu nemovitostí v případě darovací smlouvy u bytu (před rozvodem) či v případě domu ( v rámci rozvodového vypořádání?)  Ještě mám jeden dotaz - existuje ještě nyní pojem darovací smlouva nebo si máme nechat u právníků vypracovat Smlouvu o bezúplatném převodu?

S pozdravem  Latuske

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.



Související témata

0 bodů
3 odpovědí 161 zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 184 zobrazení
6.5.2020 v kategorii Právo a zákony Tereza
0 bodů
0 odpovědí 131 zobrazení
15.4.2016 v kategorii Právo a zákony boruvka Registrovaný (403 bodů)
0 bodů
1 reakce 282 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 200 zobrazení
5.7.2014 v kategorii Společnost Klára Bredová
0 bodů
1 reakce 367 zobrazení
28.6.2014 v kategorii Společnost Aneta P.
0 bodů
2 odpovědí 207 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 241 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 287 zobrazení
...