0 bodů
2.3k zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo

Z čeho se dělá klasický ocet?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

+1 bodů

potravinářský ocet se dělá z vinného nebo jablečného moštu, případně z ječného nebo rýžového sladu - na alkoholovém zákvasu se nechají hodovat aerobní bakterie (oproti alkoholovému kvašení je při octovém kvašení "přítomen kyslík")

ty bakterie (Acetobacterium) biologicky oxidují alkohol na kyselinu octovou
(ostatně myslím, že podobně si počíná i člověk)

průmyslová kyselina octová (a polský potravinářský ocet) se dělají podstatně drsnějším způsobem z bramborového lihu, kterým se sytí dubové piliny očkované temi bakteriemi

...tak prej u nás bukové piliny...
ale to je ještě ten slušnější způsob, taky se dá nechat probublávat metanol kysličníkem uhelnatým



0 bodů

Kyselina octová se vyrábí z dřevného octu a v poslední době oxidací ethanolu. Po naředění na 8 - 10% roztok se používá jako potravinářský ocet.



Související témata

0 bodů
2 odpovědí 133 zobrazení
23.5.2014 v kategorii Vaření, jídlo Klokan
+2 bodů
3 odpovědí 661 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 2.0k zobrazení
+2 bodů
3 odpovědí 741 zobrazení
+1 bodů
0 odpovědí 225 zobrazení
16.7.2015 v kategorii Zdraví, krása Petuma
0 bodů
2 odpovědí 227 zobrazení
0 bodů
1 reakce 596 zobrazení
0 bodů
8 odpovědí 795 zobrazení
15.6.2014 v kategorii Auto moto Koloděj
0 bodů
1 reakce 201 zobrazení
14.6.2014 v kategorii Ostatní Uďěk
+4 bodů
0 odpovědí 130 zobrazení
...