Jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu (cca 0,5 mrkve, 0,25 petržele, 0,25 celeru) podusím na másle, z koření bobkový list, nové koření, pepř (všeho přiměřeně), na závěr přidám předem do světlehněda udušenou cibulku (cca 0,3) a podliju trochou hovězího vývaru.
Po vychladnutí do zeleniny naložím maso*) (na min. 24 hodin, v lednici) a poté maso v zelenině udusím (pomalu, v troubě - cca 6 hodin na cca 120°C).
Maso očistím od zeleniny a ještě naprudko ogriluju.
Zeleninu namixuju (podle potřeby naředím vývarem) a poté za stálého míchání a varu domíchám sladkou smetanu (cca 0,3) a jemně okyselím citronem.
:o
*) maso je možné použít ´všelijaké´, hovězí roštěnec naprosto ´postačuje´, ale používám i věpřové (ořech - špikuju) nebo krůtí (kýtu - špikuju)