0 bodů
603 zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo jirymen Host (9 bodů)
změna kategorie jirymen

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, zda někdo neví, jak přírodně (bez umělých konzervantů a podobně) usušit jídlo ? Například polévka. Všichni víme že pytlíkové polívky jsou plné solí a umělotin, ale osobně si myslím, že přírodní cestou by sušení jídel mohlo jít.
Zrovna polévka bude nejspíš náročná, ale třeba maso a podobně by mohlo jít.

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

6 reakce

+1 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Běžně se jídlo suší...
:o
Např. domácí nudle - napřed uděláš těsto, pak je usušíš ´napůl´, pak nakrájíš a pak dosušíš...


Pokud jde o maso - často se suší třeba hovězí, nakrájené na tenké plátky (po vláknech), v suchu a ´chladu´ (tak do 50°C - v udírně nebo pootevřené troubě). Ale i to je hodné aspoň jemně nasolit.
Podobně se suší třeba ryby - u nás třeba grundle, v teplých přímořských zemích lze ale běžně potkat i jiné.



0 bodů
Bred Domácí (4.3k bodů)

Samozřejmě že vejce. Dávno před tím, než byly slepice se spousta živočichů rozmnožovala vejci.

0 bodů
jirymen Host (9 bodů)

Omlouvám se, upravil jsem příspěvek, všiml jsem si, že to tu už bylo mnohokrát.

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

To se ti teda fakt povedlo, teď vypadá Bred jako negramot :D

mowla Domácí (2.9k bodů)

:D

0 bodů
Bred Domácí (4.3k bodů)

Maso lze sušit téměř bez problémů. Mnohokrát jsem sušil hovězí a zvěřinu. Lze s úspěchem sušit i na slunci, stejně, jak to dělávali indiáni.

0 bodů
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Proč sušit, proč plýtvat energiemi, když máme chladicí zařízení? K čemu je dobré sušené jídlo? Třeba bramborová kaše. Raději rozmrazím, než se suchého, sypkého vytvořím jídlo. K čmu by to bylo dobré? Kdo by to přivítal?

Pokud se suší na přímém slunci, ve stínu a průvanu, není to plýtvání energii,zato v chladícím zařízení ta energie je nutná, pokud nepoužijeme chlad a mráz v zimním období.

Bred Domácí (4.3k bodů)

Sušením jde bezpečně zakonzervovat a dlouhodobě uchovat při minimální váze. Ohromě se osvědčilo zvláště na cesty.

0 bodů

Houby i ovoce jde usušit.



Související témata

0 bodů
2 odpovědí 1.6k zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 351 zobrazení
0 bodů
1 reakce 228 zobrazení
2.6.2014 v kategorii Vaření, jídlo Opop
0 bodů
2 odpovědí 670 zobrazení
23.5.2014 v kategorii Vaření, jídlo Násoska Pavel
0 bodů
3 odpovědí 525 zobrazení
16.5.2014 v kategorii Vaření, jídlo Grebeníček
0 bodů
9 odpovědí 514 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 1.3k zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 332 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 879 zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 199 zobrazení
...