0 bodů
3.1k zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo

Moje babička měla ve špajzu vždy několik lahví červeného zelí. Bylo to nejlepší zelí co jsem kdy jedl. Vím že říkávala že se nesterilizuje. Byl v něm cítit kmín a asi cibule a křen. Nevíte jak to dělala? Bylo to nejlepší zelí nakládané. Bohužel už se jí zeptat nemohu.

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

7 reakce

+2 bodů
suzymon Registrovaný (158 bodů)
 
Nejlepší reakce

Tomu se říká kvašené zelí. To se nesteriluje. A dělá se tak i bílé. Nakrouháte zelí, promícháte se solí, kmínem a i křenem, pokud chcete, ale není to nutné. natlačit do sklenic, nebo do velké sklenice, nebo soudku. Zelí musíme pořádně pěstí utlačit, abychom vyhnali co nejvíce vzduchu. Navrchu se pak utvoří šťáva a to je dobře. Musí se neustále kontrolovat, aby nevyschlo. Pokud ano, musí se dolít slaným nálevem. Já už si to přesně nepamauji, ale doporučuji najít na internetu postup, jak se připravuje kvašené zelí. Také se tomu říká "mléčné kvašení".



+4 bodů
boruvka Registrovaný (403 bodů)

Pikantní zelí bez zaváření

5 kg zelí
2 sklenice oleje
1/2 kg cibule
2 sklenice najemno strouhaného křenu
1/2 kg cukru
1 Deko na sucho
1/2 l octa

Nejdříve zamícháme nakrájené zelí, přidáme najemno pokrájenou cibuli a Deko, křen a cukr. Poté přidáme ocet a olej. Necháme odležet asi 2 hodiny, plníme do láhví a už nezavařujeme.

Je to velice pikantní příloha k masu. Vydrží i rok, pokud se ovšem nesní dříve.
Zdroj - ireceptar.cz - Libuše Karásková, Chotiv

Nevím, zda to bude ono. Mléčně kvašené zelí chutná trochu jinak.

suzymon Registrovaný (158 bodů)

Měla jsem známou, bydlela v paneláku. Každým rokem kupovala několik hlávek zelí a pěchovala je do sklenic. Přidávala jen kmín a sůl. Možná, že i tu cibuli, to nevím jistě. Ale určitě vím, že ne olej a nic jiného. Ani cukr, ani Deko ani ocet. Její zelí mělo vynikající chuť. Ztratily jsme se vzájemně z očí. Ona se odstěhovala do jiného města a už se nevídáme. prostě život. Kdyby tomu tak nebylo, zeptala bych se jí.

+1 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)
Upraveno mowla

A nebylo to zelí kysané?
Jinak lze naložit podle tohoto receptu (např.), ale vydrží tak max. měsíc (v chladu a temnu), takže musíš mít ´značnou´ spotřebu.


..."nechá přetékat šťáva a pak že se dotáhnou víčka"...
Takže kysané...
Kysané může být s křenem - ale klidně i s jablky.
Každopádně jejich trvanlivost závisí na kvalitě kvašení - a lépe, než ve sklenicích, lze připravit a uchovat např. v kameninovém hrnci.

0 bodů

Bylo s křenem a kmínem, už si to taky moc nepamatuji. Vím že vyprávěla že se nezavařuje, něco že se nechá přetékat šťáva a pak že se dotáhnou víčka. Jediné co si pamatuji bylo že říkala že vydrží klidně rok.

0 bodů

Ano to je ono. Kvašené zelí. Děkuji suzymon

suzymon Registrovaný (158 bodů)

Nemáš zač. Jsem moc ráda, že jsem pomohla.



Související témata

0 bodů
2 odpovědí 391 zobrazení
+2 bodů
2 odpovědí 263 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 1.1k zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 590 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 262 zobrazení
4.6.2014 v kategorii Vaření, jídlo boruvka Registrovaný (403 bodů)
0 bodů
1 reakce 319 zobrazení
+3 bodů
2 odpovědí 594 zobrazení
+3 bodů
1 reakce 190 zobrazení
+3 bodů
1 reakce 510 zobrazení
...