Já nechávám hnůj (koňský) v igelitových zavázaných pytlích do druhého roku uzrát. Na jaře ho dávám do brázd pod brambory. Zralý můžete použít k ovocným keřům (rybíz, angrešt, josta, malina, ostružina). Na záhon, kde budete vysazovat cibuli, česnek, kořenovou zeleninu se hnůj nedává.
Uležený hnůj je výborný dát pod rajčata, okurky, cukety a dýně. Já ho nezarývám, ale dávám trochu do výsevních jamek, trochu zeminy, rostlinu a zahrnu zeminou. Ke květinám dávám 2 letý hnůj, který je už rozpadlý a jde s ním ,,cukrovat,, mezi rostlinami.
Hnůj se slaměnou podestýlkou je podle mne nejlepší. Z podestýlky ze sena si můžete zaplevelit zahrádku, je třeba jej nechat dobře zahřát, aby potom nemohla klíčit semena trav. Po rozhození hnoje je vhodné ho mírně zapravit do země, neměl by zůstat na povrchu.