Česnek nenakládám, takže jsem vám vyhledala recepty.
- Stroužky česneku hustě poskládáme do malých lahviček, zalejeme olejem a sterilujeme 20 minut při 85 °C nebo 15 minut při varu.
Takto připravený česnek ztratí ostrou chuť, ale olej je velmi jemně ochucený, použije se na ochucení jídel a salátů a česnek je vhodný také do salátů i na přímou konzumaci. Je dobrý hlavně pro lidi s citlivým žaludkem.
http://www.recepty.cz/recept/cesnek-v-oleji-7610
- Česnek oloupeme a umeleme na strojku nebo jej rozdrtíme v lisu na česnek. Ve skleničkách promícháme olivový olej - lisovaný česnek - sůl (sůl každý jak má rád). Důležité je nedávat plné skleničky, obsah nabobtná a vytéká pak olej ven.
Takto konzervovaný česnek uchováváme nejlépe v chladu, i ve spíži. Vydrží rok i déle. Změní trochu barvu, ale jinak je výtečný. Lze použít do všech jídel, s oliv. olejem je zdravý a hlavně vždy připravený k použití!
Konzervuji takto česnek již léta, letos poprvé s extra slunečnicovým olejem lisovaným za studena, a mám tu nejlepší zkušenost.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=141104
- Medávno jsem dostala radu na uchování česneku. Vyzkouším příští rok.
Paličky česneku rozebereme, jednotlivé stroužky oloupáme a zalijeme studeným solným nálevem. Zavíčkujeme a uložíme v chladu
Na 1 l vody 250 g soli