Právě jsem ji dojedla. Pohanku musíte kupovat tu tmavou. Je to na ní napsáno. Je světlá a tmavá. Ta světlá je nedobrá, nikdy z ní neuděláte nic, než nedobrou kaši. Tu tmavou propláchnete na cedníku. Do hluboké pánve dáte trochu oleje, a do něho rozmačkaný česnek, lehce opražíte a přidáte okapanou pohanku. Osolíte, opepříte a zalijete na prst vysoko vodou a přivedete k varu. Přiklopíte pokličkou a za občasného promíchnutí vaříte na mírném plameni. Pohanka vstřebá tu vodu a rozpuká se a hodně nabobtná. Řídíte se se ochutnáváním. Když se Vám bude zdát tvrdá, tak přidáte trochu vody a pokračujete ve vaření, nebo spíše v dušení. Hotová pohanka má krásnou vůni a výbornou chuť. Já už ji vařím desetiletí a neobešla bych se bez ní. Klidně ji sním tak jak je, nebo jako salát. Přidám rajské, čertsvou okurku a papriky, zakápnu olivovým olejem a dosolím, dopepřím. Varianty Vám pak půjdou do hlavy samy. Můj syn ji miluje politou jogurtovou zálivkou s trochou majonézy. Můžete také jako přílohu místo rýže. Pro zdraví a specielně žilní problémy je to to nejlepší co můžete sníst.