0 bodů
1.7k zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo boruvka Registrovaný (403 bodů)

Z jakého materiálu bych měla používat prkénko na krájení, abych netupila nože? Používám plastové, dřevěné, bambusové, skleněné už ne. Nejvíce používám plastové. Snadno se myje a když je už více poškrábané, tak si koupím nové.

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

7 reakce

+4 bodů
ellcupakabra Registrovaný (970 bodů)

Aby se ti netupily noze ?...Tak to si porid kvalitni noze misto prklenka ....kvalitni nuz nabrousis s prehledem i na taliri ze spodni strany ....nebo ho parkrat perebehnes na ocilce a mas pokoj ...jakepak tupeni ....
Osobne pouzivam ....plastove s odtokovymi kanalky nemam rad drevo drzi se v tom spina ...ikdyz to umejes poradne moznost je nahrat vodu v rychlovarne konvici a prkenko sparit ale komu se to chce porad delat ..........Na zahrade ke grilu mam ...mramorove vlastni vyroby .. ....

☢ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☢

zadejte popis obrázku zde
Na tomto válu už leželo x prasátek a kdyby byl z mramoru či jiného materiálu, moje řeznické nože bych už nejmíň x krát vyměňoval. Dřevo je dřevo !

ellcupakabra Registrovaný (970 bodů)
+1

Delas jako by jsi stocek pouzival deno dene v kuchyni ....(giggle) mame taky doma jedem tomu je tak 70 let ...taky uz neco zazil ...ale do kuchyne bych su ho fakt nedal .....na zahrade ma mramor proto ze ho nahreji ...a pokadam na nej maso ...dele vydrzi teple ....

☢ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☢

Tady názorně ukazuji jaký materiál je nejlepší,



+4 bodů
elis Registrovaný (157 bodů)

Děcka,prkénko je snad jen jedno a to dřevěné,ne?Ostatní krájecí desky?Používám dřevěná prkénka a plastové mám jen jedno,které velmi nerada používám.Zvyk je zvyk.

To není pravda! Proč se říká o ženské, že leží jak prkno ? (giggle)

elis Registrovaný (157 bodů)

(facepalm)

inka Pokročilý (1.2k bodů)

Barbakan, žehlicí? Žehlicí prkno?

+4 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Pouze dřevěné - nejlepší je jasan (apod.), i bambus je použítelný.
Pak nenasákavý kámen (žula, např.) či sklo.
Plast je ta nejhorší možná volba ("snadno se myje" - omyl, zářezy do plastu se ´uzavřou´ a dovnitř vtlačená potravina pak hnije - je to nevymytelné!).

boruvka Registrovaný (403 bodů)

Ty kamenná prkénka se běžně prodávají?

elis Registrovaný (157 bodů)
+1

Ano a dívala jsem se,stojí kolem 500Kč:)

inka Pokročilý (1.2k bodů)

Opravdu lze krájet na kamenném prkénku? Bez totálního zničení ostří nože? Fakt? Naskakuje mi husí kůže, jen si to představím. (doh) A proč každý chlap šílí, když žena krájí buchtu na smaltovaném plechu? A kámen nevadí? Podivné!

mowla Domácí (2.9k bodů)

Inko - záleží na úhlu ostří nože (čím menší úhel, tím je ostří ´citlivější´) a způsobu krájení (pokud např. krájíš nikoli tahem ostří, ale pouze tlakem na něj, břit pokaždé ´klepne´ o kámen či plech...) a tím se deformuje nebo láme (na dřevěném povrchu se takto ostří taky poškozuje, ale ne tak výrazně).
Pokud krájíš tahem ostří a jen malou silou na nůž tlačíš, kámen nevadí.
:o
Ovšem za co je každý "chlap" ochotný tu babu ´zabit´je, když odsouvá nakrájené z prkénka (nebo na kraj prkénka) příčným pohybem ostří po prkénku...
(headbang)
:D

inka Pokročilý (1.2k bodů)

Tož, teď jsem si představovala, jak krájím maso na prkénku. Úplně stejně, jako buchtu na plechu. A to můj bývalý starý manžel řval. Jakoby ho na nože bral! (wasntme)

elis Registrovaný (157 bodů)

Jova,to dělám taky.(fubar)

mowla Domácí (2.9k bodů)

No jo, Elis, to se dělá hřbetem nože (nebo rukou, která nedrží nůž)...
:o

+3 bodů
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Já mám dřevěná prkénka. Dvě. Jedno na maso a jedno na pečivo a zeleninu. Po použití je opláchnu nebo je vydrbu pískem na houbičce a když mám, tak zbytkem citronu. Postupně jsem si koupila pak vyhodila plastové, skleněné, bambusové. Jedno plastové ještě mám, je tak pěkné, že je mi líto ho vyhodit. Ale stejně na něm neřežu. Nikdy jsem neměla vůbec žádný problém z nedostatku hygieny. Tělo si zvyklo a vybudovalo si imunitu. (nod)

Souhlasím, také jsem si teď koupila jedno dřevěné zde http://www.pentola.cz/drevena-kuchynska-prkenka/ . A jsem sním nadmíru spokojená.

+3 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)

tradícia je jednoznačne za drevo.

po odskúšaní mnohých som ešte ochotný prižmúriť oko nad kameňom.

(smoking)


ps:
tupenie nožov nie je problém "prkénka", ale majiteľa - treba zakúpiť buď kvalitnejšie nože, alebo skúsiť ich nabrúsiť - a to je niekedy umenie, takže jedno odborné nabrúsenie dokáže zachraniť nôž na celý jeho noží život, jedno tupé nabrúsenie ho zabíja.

image
+2 bodů
Mc Merkurion Registrovaný (409 bodů)

jak už bylo řečeno >>> prkýnko je jen jedno,ostatní jsou jen krájecí desky a ty rád nemám,souhlasím s kamenem,ale plast? ten se mi teda nelíbí...
...a že se tupí nože? a čím se krájí na talíři?

+2

Vzít moje nože na krájení po talíři, jseš minimálně týden na tekuté stravě,

Mc Merkurion Registrovaný (409 bodů)

jo,jestli bude dobře chlazená,tak to beru...

Studená krupice nebo br. kaše - nic moc (rofl)

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Babakane, ty obědváš s řeznickým nožem v ruce? Že bys to okoukal z té reklamy? :D

Sůwo, z čeho tak usuzuješ ? (talk)

+1 bodů
Briketka Registrovaný (498 bodů)

nejlepší je mramorové, když není možnost, tak plastové (smoking)

tohle je z kamene :



Související témata

+1 bodů
1 reakce 143 zobrazení
25.8.2015 v kategorii Vaření, jídlo Peroutka Jan
0 bodů
2 odpovědí 185 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 238 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 3.8k zobrazení
0 bodů
1 reakce 428 zobrazení
+1 bodů
2 odpovědí 147 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 279 zobrazení
0 bodů
1 reakce 249 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 965 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 529 zobrazení
...