0 bodů
265 zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo Lacík Registrovaný (264 bodů)

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

0 bodů

Škubánky neboli kucmoch jsou české jídlo. Češi také mají velkou schopnost někoho oškubat, případně se mezi sebou rozškubat :D



0 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)

nie, škubánky je iba český názov pre jedlo, ktoré sa pripravuje vo všetkých krajinách, kde sú zemiaky jednou zo základných potravín.

sú samozrejme národné varianty, tak isto v čechách krajové - alebo lepšie povedané, ani jedna kuchárka ich nepripravuje rovnako, a to ani v jednej českej či inej dedine.

(smoking)


za typicky české jedlo môžete považovať napr. ruské vajce, akokoľvek paradoxne to znie:

Vzniklo v 50. rokoch 20. storočia na Václavskom námestí v Prahe v automate (bufete) Koruna.
Hovorí sa že vtedajší prevádzkár Josef Hliňák riešil nepríjemnú situáciu s plesnivou cviklou, zapáchajúcimi sleďmi a vajciami s prepadnutou skladovacou lehotou. Donútil šéfkuchára Jiřího Tučnera, aby odpadky nakrájal, zmiešal so zemiakovým šalátom, prihodil vajcia natvrdo a celé to polial lyžicou majonézy. Aby to vtedajším komunistickým schvaľovacím konaním prešlo bez problému, nazval novú zmes ruské vajce. Onedlho sa rozšírilo po celom Československu a pochutnávali si na ňom aj sovietske vládne delegácie. V roku 1961 bol Hliňák za odmenu menovaný riaditeľom podniku Lucerna-Barrandov.

image
xili Registrovaný (46 bodů)
Upraveno xili

Ještě ryze český vynález jsou obložené chlebíčky a jediný výhradně český recept je svíčková.
Tzv národní "vepřo, knedlo, zelo", bylo původně převzato z Bavorska.
chlebíček
1. ruské vejce bylo podáno v Itálii s vlašským salátem hostům z Ruska.
vejce
Ale název se opravdu ujal až v Praze:
Koruna
(Autor Jan Berwid-Buquoy byl tehdy učeň kuchař v Lucerně).

inka Pokročilý (1.2k bodů)

Španělské ptáčky budou pravděpodobně také jen českým vynálezem.:P Nejsem si jistá, jak je to s francouzskými bramborami. S točeňákem nebo párkovým.

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

tých je určite viac, uviedol som iba príklad.8-|

(smoking)

image
ellcupakabra Registrovaný (970 bodů)

Španělský ptáček

Španělský ptáček je oblíbené české jídlo připravované z hovězího masa.

Navzdory jménu recept nepochází ze Španělska. Je to dušený závitek z roštěnky v omáčce, naplněný anglickou slaninou, sterilovanou okurkou, párkem a vajíčkem a podobající se ptáčku. Podává se s kynutými nebo s houskovými knedlíky nebo s rýží.

Název pokrmu pochází ze dvora císaře Rudolfa II. Jeho matka byla Marie Španělská a proto na císařském dvoře vařili také španělští kuchaři. Ti také připravovali telecí závitky s nádivkou, které byly považovány za španělskou specialitu. Magdalena Dobromila Rettigová používala název španělské ptáčky pro závitek ze zeleného listu plněný vepřovou sekaninou. Později se pod stejným názvem uvádí závitek z telecího masa plnění sardelkou a žemlí. Františky Hansgirgové Nová česká Kuchařka z r. 1869 uvádí jako náplň sardelkou potřeného hovězího masa pouze slaninu.

Španělský ptáček v dnešní podobě je znám od 50. let minulého století, kdy byl název, v nově vytvářených normách veřejného stravování, použit právě pro hovězí závitek.

☢ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☢


Související témata

0 bodů
7 odpovědí 492 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 669 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 159 zobrazení
2.12.2014 v kategorii Vaření, jídlo Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
4 odpovědí 625 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 293 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 225 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 409 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 1.8k zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 269 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 339 zobrazení
...