Dle starších odpovědí:
Klasický ovar se jen vaří. Maso je lalok a zadní část hlavy, na kterou navazují záda. Ovar se vaří s kořenovou zeleninou a kořením. (A ovarové koleno).
Jak se dělá ovar
Dle kuchařů:
Správný ovárek zpravidla zahrnuje vepřovou hlavu, kolena, bok, plecko, ramínko a lalok.
hobbymanie
Dle řezníků:
Ovar se připravuje z vařené hlavy, jazyka, krkovičky, plece, laloku a kolena.
Ovar
A konečně dle staročeské tradice:
Na ovar se dá vařit vepřová hlava, laloky, kousek plecka a také vepřové kolínko. Hlava se vaří rozdělená na půlky a na dno hrnce se pokládá rozseknutou stranou dolů, aby se nepřipálila. Ovar se vaří téměř 2 hodiny.
zabijačka
V jídelnách řeznictví a uzenářství se nejčastěji nabízejí ovarové koleno a ovarová hlava.