Řiďte se radou, kterou jsem uvedla. Já brambory loupu, zalévám vařící vodou, přidám kmín, špetku soli a trochu rozmarýnu. Vodu vylévám.
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/nebezpecne-stare-klicici-zelene/
Klíčící staré nebo nazelenalé brambory obsahují nevelké množství jedovatého alkaloidu nazývaného solanin. Při zvýšené konzumaci může solanin vyvolat trávící a další zdravotní potíže, zvláště u dětí.
Opatření, jak snížit množství solaninu v bramborách:
1. Klíčící a zimní staré brambory je třeba silně oloupat a místa odkud klíčí, hluboko vyříznout.
2. Starší nebo klíčící brambory vaříme jen oloupané, zbavené klíčků a skvrnek. Nikdy je nepečeme.
3. Vařením solanin nezničíte, a proto, pokud pokrm z brambor chutná hořce i poté, co jste okrájeli všechny zelené plochy a klíčky, nejezte ho.
4. Brambory vaříme s kmínem a s mrkví. Opékáme je na česneku.
5. Brambory zásadně skladujeme v chladu a tmě. Solanin v nich vzniká zejména působením světla.