Nebo je to zkvašená mouka?
Kvásek do kváskového chleba je ze zkvašené celozrnné žitné mouky. Doma se jen těžko připraví, ale jde to. Většinou ho lze získat pro první pečení od jiné "pekařky" nebo v provozovně, kde takový (kváskový) chléb pečou. Potom už jen při každém zadělávání těsta si nechat kousek jako "kvásek". http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483
Nejlépší je kvásek, když si necháš část kvásku který si uděláš. Vydrží ti však asi jen dva dny, a pak je nutno opět nechat nový. Dříve, když se doma pekl chleba, tak se droždí nepřidávalo. Nechalo se vždy kousek kvasit na další dávku.
Já kvásek připravuji z trochy vlažného mléka, rozdrobeného droždí a trošky cukru. Někdo přidává i trochu mouky.
CZPoradna.cz