0 bodů
222 zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo

Je to ztlučená smetana?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

4 reakce

+2 bodů

Aby došlo ke vzniku másla, musí dojít k reverzi fází z typu olej ve vodě na typ voda v oleji. To lze průmyslově uskutečnit několika způsoby:

1.zpěňovací způsob - probíhá kontinuálně ve zmáselňovači nebo diskontinuálně v máselnici
2.koncentrační způsob - odstřeďováním smetany na tučnost másla a následná reverze fází
3.emulgační způsob



0 bodů
frantaXX Registrovaný (298 bodů)

No jak by melo vzniknout - odstredenim jako v olejovym filtru v aute.

0 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Ano - mléčný tuk se odstředí, stluče, odloučí se podmáslí (voda) a vzduch - a je to.

0 bodů
mama Pokročilý (1.2k bodů)
Upraveno mama

Pamatuji se, jak se doma stloukalo máslo, kdy se mléko nalilo do máselnice, kde se ručně stloukalo a ve výsledku se obsah přecedil přes plátýnko. V plátýnku zůstaly kousky másla, které se pak dalo do dřevěné formy, to tekuté, co zbylo je podmáslí.

Muzeum másla je ve vesničce Máslovice - nedaleko od Prahy



Související témata

+1 bodů
8 odpovědí 467 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 1.1k zobrazení
0 bodů
11 odpovědí 1.1k zobrazení
22.5.2014 v kategorii Vaření, jídlo Lojza
0 bodů
5 odpovědí 1.3k zobrazení
+1 bodů
2 odpovědí 224 zobrazení
21.8.2015 v kategorii Kutilství, návody pompadůrka
0 bodů
2 odpovědí 548 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 285 zobrazení
16.7.2014 v kategorii Ostatní Štěpán 444
0 bodů
1 reakce 151 zobrazení
21.6.2014 v kategorii Ostatní Honza Plenčar
0 bodů
1 reakce 690 zobrazení
10.6.2014 v kategorii Ostatní Luk
0 bodů
2 odpovědí 160 zobrazení
9.6.2014 v kategorii Ostatní Lemek
...