Dostala jsem kapra. Jak ho zbavit šupinek?
Šupiny škrábu nežem, nebo je odhrnuji prsty. Kůži nikdy nestahuji, je to škoda. Další možností je zhotovit si udělátko. Na vhodné prkénko příbít , nebo přišroubovat několik vršků od piova, třeba i ve více řadách, tak an zoubky byly směrem od prkénka. Jde to tím překvapivě dobře.
Oskrabat opatrne tupym nozem ...skrabat proti srsti tak jsou dolu ....nekdy je lepsi stahnout kuzi ...ale kuze je zdrava obsahuje fosfor ...ale kuzi do karprich rizku to neni tak nejlepsi volba ...pokud chces sundat kuzi tak radeji rekni sousedovi kdyz v tom nemas praxi tak maso bbytecne potrhas nehlede na to ze to jde dost z tuha ..ne jako treba zralok ale potrebujes k tomu dost sily ...
PS; Priste popros toho rybare at ti oskrabe supiny ....klido ti ho muze i vyfiletovat ....:D pro rybare je to hracka ....
Oškrábej nožem (tupou stranou) tak tři-čtyři řady šupin od ocasu, pak chyť jednou rukou pevně kapra za ocas (můžeš si jej, případně, ´přibodnout´ vidličkou k prkénku - aby neklouzal) a pevně ´spojenými´ špičkami prstů (nehty) druhé ruky zajeď pod šupiny a ´jeď´ rukou směrem k hlavě - šupiny se vyrátí a vytrhnou. Ty, které nepovolí, pak doškrábej nožem.
Kapra vykuchej, zbav hlavy, ploutví a ocasu. Vezmi si kleště, zvané kombinačky, suchým hadrem si kapra přidrž, kombinačkama zachyť kůži, kterou odtrhneš od masa a celého kapra tahem stáhni. Kůži i se šupinami. :o
Jen doplňuji k uvedeným radám: Já se rozhoduji podle typu kapra a jak ho chci dále kuchyňsky zpracovávat. Když se jedná o šupináče, tak ho oškrabu. Pokud se jedná o lysého kapra s několika šupinami a silnou kůží, tak ho raději z kůže stáhnu.
CZPoradna.cz