0 bodů
902 zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo

Polévka...

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

3 reakce

+4 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Při zabíjačce se vaří nejméně dvě polévky - bílá (čistý masový vývar, nesolený, bez zeleniny) a černá (prdelačka).
Bílá - vaří se pouze maso a tuk (na další produkty), po uvaření se odebírá (je dlouho skladovatelná)-
Černá - vaří se ´horší´ maso, vnitřnosti, kůže... Je více kolagenózní, takže se jí ředí prejt (jitrnice), tlačenka i jelita. Poté, co se uvaří tlačenky a jitrnice, lze ji - ještě jako odebrat a uskladnit, ale už obsahuje i koření a kousky masa (atd., třeba z prasklých jitrnic). Pak se vaří jelita (do polévky se tak dostane i krev), na závěr se zavaří ´bouřka´ (kroupy s krví a kořením) - polévka krví zčerná. Je výtečná, ale při uskladnění nevydrží dlouho (leda v mražáku), zkvasí.
Někdo dokonce vaří kůže zvlášť a polévku z nich použije jen do tlačenek.



+3 bodů

Chtěl bych trošičku opravit breda. Prdelačka je polévka, do které se na závěr vloží zbytky krup s krví, které zůstaly po výrobě jelit.

Bred Domácí (4.3k bodů)

Takto se dělá prdelačka až v posledních létech, kdy se nevaří vě polévky.

Já ji tak dělám od nepaměti stejně, jako matka dlouhá léta přede mnou.

+1 bodů
Bred Domácí (4.3k bodů)

Zabijačková polévka. Ve většině lokalit se tak nazývala druhá polévka. Vařily se v ní jitrnice a jelita.



Související témata

+3 bodů
1 reakce 199 zobrazení
+1 bodů
1 reakce 314 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 603 zobrazení
+3 bodů
1 reakce 313 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 1.5k zobrazení
9.12.2014 v kategorii Vaření, jídlo Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
4 odpovědí 6.9k zobrazení
0 bodů
1 reakce 642 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 635 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 352 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 1.6k zobrazení
23.6.2014 v kategorii Vaření, jídlo Eva Kubíčková
...