Při zabíjačce se vaří nejméně dvě polévky - bílá (čistý masový vývar, nesolený, bez zeleniny) a černá (prdelačka).
Bílá - vaří se pouze maso a tuk (na další produkty), po uvaření se odebírá (je dlouho skladovatelná)-
Černá - vaří se ´horší´ maso, vnitřnosti, kůže... Je více kolagenózní, takže se jí ředí prejt (jitrnice), tlačenka i jelita. Poté, co se uvaří tlačenky a jitrnice, lze ji - ještě jako odebrat a uskladnit, ale už obsahuje i koření a kousky masa (atd., třeba z prasklých jitrnic). Pak se vaří jelita (do polévky se tak dostane i krev), na závěr se zavaří ´bouřka´ (kroupy s krví a kořením) - polévka krví zčerná. Je výtečná, ale při uskladnění nevydrží dlouho (leda v mražáku), zkvasí.
Někdo dokonce vaří kůže zvlášť a polévku z nich použije jen do tlačenek.