Klíčky nevadí. Odlámete je a bramboru oloupete. Co je jedovaté, to je zelená brambora, protože se pod slupkou nahromadil solanin a ten je jedovatý. Asi ne až smrtelně, protože se ho dost velká část vyloučí při vaření do vody, ale nejlépe bude takové brambory nejíst a hlavně nepoužívat do polévek, bramboraček, protože to pak sníte. Jsou to brambory špatně uskladněné, na které šlo světlo. Proto se brambory dávají do sklepů, nebo "krechtů". Aby byly ve tmě a mohly se konzumovat až do nových brambor. Jsem narozená na vesnici a měli jsme hospodářství. A tak si pamatuji, že jsme pak na jaře vybírali naklíčené brambory na novou sadbu a ty pěkné jsme stále jedli.
Ještě dodám, že brambora, i když má klíčky, musí být na omak pevná. Ne scvrklá a měkká. Tak tu dedy nejíst, ani kdyby zelená nebyla.